Eurodeputatul Maria Grapini: „Nu voi accepta niciodată culpabilizarea milioanelor de români pentru fapte de corupție ale unor persoane dovedite vinovate de instanțe!“
În contextul în care, în Comisia Control bugetar a PE, s-a analizat situația fondurilor europene alocate pentru Delta Dunării, în exercițiul financiar 2014-2020, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, o avut o atitudine tranșantă față de afirmațiile potrivit cărora România este o țară extrem de coruptă.
„Nu voi accepta niciodată culpabilizarea milioanelor de români pentru fapte de corupție ale unor persoane dovedite vinovate de instanțe!“, a precizat Maria Grapini, care a punctat că jurnaliștii trebuie să facă investigații, însă verdictele se dau în justiție.
Europarlamentarul Grapini s-a declarat revoltat de faptul că Delta Dunării, care este rezervație UNESCO, a ajuns atât de hulită din cauza unor oameni politici asupra cărora planează presupuse acte de corupție.
„Vreau să vă reamintesc, în primul rând, că în 1856, Comisia Europeană a Dunării a funcționat chiar la Sulina, acolo unde a pornit, de fapt, Comisia Europeană. Și iată cum această zonă atractivă, care este rezervație UNESCO, a ajuns atât de hulită. Eu nu sunt de acord cu ce a spus domnul jurnalist, și anume, că România este o țară extrem de coruptă. Nu pot să accept ca 20 de milioane de români să fie jigniți pentru că unii politicieni fac presupuse acte de corupție!”, a punctat Maria Grapini.
În context, eurodeputatul și-a exprimat încrederea în comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, care a explicat foarte clar pașii Comisiei Europene în această direcție. Auditul făcut în România în privința fondurilor europene alocate Deltei Dunării, a mai spus Grapini, arată că, în situația în care s-a impus, dosarele au fost trimise la Direcția Națională Anticorupție.
Mai mult, a adăugat eurodeputatul PPU (social-liberal), există și un răspuns legat de Flag Delta Dunării (Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării) în care, ca urmare a sesizării Comisiei Europene, autoritatea de management a efectuat verficări suplimentare detaliate cu privire la procesul de evaluare și selecție derulat pentru proiecte, neidentificându-se elemente care să conducă la suspiciuni de conflict de interese.
„Comisia Europeană a spus că acest mecanism relativ nou, ITI, este complex și este destinat dezvoltării unor regiuni, în acestea intrând, evident, și administrațiile locale și regionale. Atunci, nu văd de ce se spune că președintele CJ din Tulcea – în cazul de față, dar poate fi însă dat ca exemplu și un alt județ, altă regiune sau altă țară – și-a creat un context de corupție, când mecanismul prevede ca aleșii să coordoneze proiectele în județele/regiunile pe care le administrează!”, a precizat Maria Grapini.
„Eu m-am luptat cu toate administrațiile din România, și ca om de afaceri și ca ministru, pentru ca banii să ajungă la cetățeni. Cetățenii trebuie să fie principalii beneficiari ai banilor europeni însă analiza nu trebuie făcută politic, ci tehnic, economic, și cu probe foarte bune. Pentru că avem exemple în România, cu oameni închiși zece ani, iar ulterior s-a dovedit că erau nevinovați!”, a punctat Maria Grapini, care a cerut clarificări pe această speță, din partea Comisiei Europene, OLAF, Curții Europene de Conturi, autorităților de management.
Totodată, eurodeputatul Grapini a reiterat importanța parteneriatului cu jurnaliștii care „scot la iveală foarte multe nereguli” și care trebuie să meargă, cu probele aferente, spre autoritățile care au dreptul legal și constituțional de a ancheta.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini și-a exprimat dezamăgirea de faptul că doar șapte milioane de euro au fost alocate pe proiecte, arătând capacitatea scăzută a beneficiarilor de a propune proiecte.
„Eu cunosc foarte bine zona. Este o zonă săracă, care nu este dezvoltată economic. Însă, acum fiind acea rezervație UNESCO, cred că trebuie să avem grijă să nu retragem aceste fonduri de dezvoltare, ci să le gestionăm mai bine. Este atât rolul Comisiei Europene, dar și responsabilitatea statului membru să verifice aceste lucruri. Vreau să clarific aceste lucruri pentru că nu voi susține niciodată corupția, nu numai în România, dar și în orice alt stat membru. Însă, în același timp, nu vreau să aruncăm vorbe și să aducem acuzații fără acoperire. Dacă cineva spune că România este o țară foarte coruptă, se creează un prejudiciu de imagine. Aș vrea să să avem grijă la termenii folosiți pentru că eu țin la cetățenii mei, nu la cei care sunt corupți!”, a conchis europarlamentarul Maria Grapini.