Evadare culturală în Transilvania. Festivalul ICon Arts începe sâmbătă la Sibiu

Pentru a 19-a vară, Festivalul ICon Arts Transilvania inovează formule culturale oferind și anul acesta un bogat program artistic întins pe o perioadă de 16 zile. Evenimentele vor avea loc în perioada 24 iulie – 8 august în satele de patrimoniu din Sudul Transilvaniei, în grădinile conacelor și la umbra cetăților fortificate, dar și pe scenele în aer liber ale Filarmonicii de Stat din Sibiu. Intrarea va fi liberă la majoritatea evenimentelor, programul complet fiind disponibil pe iconarts.ro

Festivalul atrage în fiecare an publicul căutător de noi experiențe culturale, ediția cu numărul XIX pregătind o serie de surprize menite să răspundă nevoii de cultură și exprimare artistică după lunga perioadă de restricții. Din aceleași motive, organizatorii au ales să păstreze dimensiunile întinse ale festivalului, adăugând noi destinații pentru o vacanță trabsilvăneană autentică. Publicul este invitat, astfel, să-și construiască propriul itinerariu la Festival fiindcă fiecare zi vine cu o propunere inedită de a petrece timpul liber.

Pe lângă fermecătoarele spații cu povești renascentiste precum Biertan sau Richiș, ediția de anul acesta invită vizitatorii să descopere localitățile Cund – cu un eveniment special la Valea Verde Retreat, Copșa Mare – cu a sa misterioasă Biserică fortificată, și Avrig – locul în care va avea loc Festivitatea de închidere, în grădina impresionantului Castel Brukenthal, sărbătorind, totodată, 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei din a doua parte a secolului al XVIII-lea.

În fiecare an diferit, evitând formule stereotipice, Festivalul ICon Arts Transilvania formează un spațiu cultural dinamic în care tinerii muzicieni români se pot afirma participând la master class-uri susținute de nume importante ale muzicii clasice internaționale. Oportunitatea este egal împărtășită și de publicul spectator invitat să redescopere creativitatea fără limite ale muzicii clasice și de jazz, alături de bogăția peisajelor naturale și istorice la care se adaugă, nu în ultimul rând, generozitatea gazdelor. Gastronomia locală transilvăneană, odinioară cunoscută în plan european, renaște prin eforturile de restaurare ale patrimoniului care atrag turiști din toată lumea.

Note pe firmament, Opera Sunset, Grădina ritmurilor epice de vară sunt câteva titluri ale concertelor de anul acesta susținute de artiști remarcați pe unele dintre cele mai mari scene naționale și internaționale.  Festivitatea de deschidere va avea loc sâmbătă, 24 iulie, de la ora 19:00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu unde va concerta ICon Arts Ensemble. Vor fi prezentate lucrări în primă audiție absolută compuse special pentru acest eveniment de către Andrei Petrache (RO), Robert Crehan (UK), Aine Mallon (IRE), Thomas Vieira (SUA), rezultate ale Programului de compoziție ICon Arts coordonat de Philip Cashian, șeful Catedrei de compoziție al Academiei Regale de Muzică din Londra. Evenimentul va marca debutul ICon Arts Ensemble în calitate de ansamblu rezident de muzică nouă al Filarmonicii de Stat din Sibiu, în urma unei lungi colaborări de succes dezvoltată pe cuprinsul ultimilor ani.

Festivalul ICon Arts Transilvania, aflat la cea de-a 19-a ediție, este unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, având misiunea de a susține scena tânără prin facilitarea accesului la formare de nivel înalt cu artiști de renume internațional, dar și de a îmbogăți oferta culturală cu evenimente inovatoare, imersive, promovând patrimoniul României, mobilitatea culturală, contribuind astfel la dezvoltarea economiei locale în satele transilvănene, puternic afectate de restricțiile ultimilor doi ani.

ICon Arts este un proiect al UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România dezvoltat în parteneriat cu Exces Music și Filarmonica de Stat din Sibiu. Parteneri culturali: Fundația Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania, Global Vision, Colinele Transilvaniei, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Casa de cultură a Municipiului Sibiu, Primăria Biertan, Complex Medieval Unglerus, Senator Wine. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Zile și Nopți, România Pozitivă, Cronica Română, Tribuna, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Munteanu Recomandă, Profil Cultural.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.