Profit și indicatori depășiți pe toate palierele, la Regia Națională a Pădurilor, în ciuda pandemiei. Teodor Țigan, management performant la Romsilva!

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva rămâne, în acest ocean al incertitudinii politice, sanitare și economice, o oază de stabilitate și profit. În ciuda uriașelor provocări ale pandemiei, actualul management al Romsilva, în frunte cu directorul general, Teodor Țigan, a reușit, practic, imposibilul.

Un silvicultor cu o experiență uriașă, care a reușit să-și pună în practică planul de management, Teodor Țigan a reușit nu numai să salveze situația economică a Romsilva, într-o perioadă extrem de dificilă, dar și să pună amprenta unui management profesionist în cadrul programului perdelelor forestiere, a vânzării lemnului de foc către populație, a protejării pădurilor virgine, a reducerii ilegalităților din pădurile administrate de Romsilva, dar și a transparenței decizionale și a îmbunătățirii imaginii Regiei.

S-a vorbit mult, alarmant de mult, despre politizarea administrației publice, despre oameni numiți în funcții importante, pe criterii ce excludeau orice brumă de competență. Prima doar carnetul de partid și susținerea de care te bucurai din partea factorului politic.

Deși, ani la rând, s-a „rostogolit” în spațiul public ideea că statul este un prost manager, Teodor Țigan a demonstrat, mai ales într-o criză sanitară și economică, că statul poate avea și manageri profesioniști și performanți!

A fost greu, foarte greu, în contextul unei piețe internaționale a lemnului care a ridicat multe semne de întrebare și, implicit, provocări pe măsură. În ciuda unor diversiuni premeditate și agresive, cu scopul unic de a discredita Regia, venită pe filiera unor ONG-uri care s-au transformat în SRL-uri profitabile, Romsilva, prin cei peste 16.000 de angajați, a continuat să facă exact ceea ce au fost învățată: să protejeze pădurile proprietate publică a statului. Nu puțini pădurari au fost grav răniți sau, mai rău, și-au pierdut viața doar pentru că au refuzat să pactizeze cu infractorii!

Concret, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a realizat și depășit indicatorii, atât față de aceeași perioadă a anului precedent, cât și față de indicatorii prevăzuți în Bugetul de venituri și cheltuieli aferenți trimestrului II al anului 2021.

Din analiza indicatorilor realizați în primul semestru al anului 2021, față de aceeași perioadă a anului precedent și față de indicatorii aprobați prin Bugetul de venituri și cheltuieli la data de 30.06.2021, se pot desprinde următoarele concluzii:

1.Veniturile totale realizate la data 30.06.2021 înregistrează o creștere de 22,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv o depășire de 13,6% față de indicatorii aprobați în bugetul de venituri și cheltuieli (1.133.313 mii lei, la finele primului semestru 2021, față de 928.039 mii lei, la finele primului semestru 2020, în contextul în care indicatorii aprobați la primele șase luni ale anului 2021 erau de 998.000 mii lei), în timp ce cheltuielile sunt la nivelul prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli iar, față de semestrul I al anului precedent, au crescut cu doar cu 10,2%;

2.Cifra de afaceri realizată la data 30.06.2021 înregistrează o creștere de 27% față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv o depășire de 18,7% față de indicatorii aprobați în bugetul de venituri și cheltuieli (1.020.650 mii lei, în primele șase luni ale anului 2021, față de 803.454 mii lei, la sfârșitul primului semestru al anului trecut, în condițiile în care indicatorii aprobați de CA la primele șase luni ale acestui an erau 860.000 mii lei).

3.Profitul brut realizat la data de 30.06.2021 este în valoare de 59,6 milioane lei în timp ce, în primul semestru al anului precedent, Regia a înregistrat o pierdere de 46 milioane lei.

Toate aceste realizări au fost posibile ca urmare a monitorizării riguroase a tuturor categoriilor de cheltuieli și a maximizării veniturilor. De menționat faptul că singura categorie de cheltuieli care a înregistrat o creștere semnificativă (25,8%), față de nivelul realizat în aceeași perioadă a anului precedent, sunt cheltuielile de personal, restul cheltuielilor situându-se la același nivel sau la un nivel inferior.

Cheltuielile de personal au înregistrat o creștere semnificativă, în semestrul I 2021, față de semestrul I al anului anterior, ca urmare a aplicării  modificărilor aduse prin Legea nr. 234/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 59/2000 privind Statutul personalului.

La Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, cifrele/rezultatele vorbesc, în ciuda unei pandemii necruțătoare în spatele căreia alarmant de mulți alți manageri ale unor companii și regii de stat continuă să se ascundă. Teodor Țigan este, din fericire, una din excepții! Din păcate, tot mai puține!

I.Badea

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Suteu Marius spune

    În frunte cu clasa politica ne au lăsat fără păduri și xparcuri și rezervații naturale .
    Ajunge acum sa le luați tot și la plantat cu tot cu familiile lor și cei ce au furat fără menajamente

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.