Liderii USR-PLUS, rol decisiv în aprobarea PNRR. Cristian Ghinea, artizanul realizării PNRR!
Europarlamentarul Dacian Cioloş consideră că USR PLUS, partidul pe care-l conduce alături de Dan Barna, are „tot dreptul să fie mândru”, după ce Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost aprobat de Comisia Europeană. Mai mult, fostul premier îi transmite un mesaj tranşant noului preşedinte al PNL: „să vină cu o propunere de prim-ministru, alta decât Florin Cîțu” pentru că „trebuie să ne concentrăm rapid pe implementare”.
„USR PLUS are tot dreptul să fie mândru, ca partid, pentru aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Am dovedit, ca partid, că atunci când avem în față un obiectiv uriaș suntem în stare să-l ducem la bun sfârșit nu doar onorabil, dar și remarcabil. Doi oameni merită felicitări în mod special.
Primul e Cristian Ghinea, care a muncit ca nimeni altul la acest proiect și este artizanul formei finale a PNRR-ului României. Al doilea este Dragoș Pîslaru, care a coordonat trecerea PNRR prin Parlamentul European și care, ca urmare a efortului său, a devenit unul dintre cei mai performanți europarlamentari. Pentru USR PLUS, este o dovadă mai mult decât relevantă despre forța acestui partid care poate să performeze la orice nivel își propune să o facă”, a scris Dacian Cioloş, pe pagina sa de Facebook.
Dan Barna, fostul viceprim-ministru al României, a vorbit într-o postare pe Facebook despre obiectivele PNRR-ului, program care promite să investească în școli, spitale și autostrăzi.
„În cele opt luni de prezență în Guvern, miniștrii USR PLUS au susținut și realizat proiecte cu adevărat importante pentru această țară. Cristian Ghinea, Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a reușit printr-un efort extraordinar să construiască PNRR – un program care va avea un impact major în dezvoltarea României în următorii ani, un program de aproape 30 de miliarde de euro care va duce România mai departe în Europa și va schimba România pentru generații.
29.2 miliarde de euro pentru autostrăzi și spitale, pentru educație și împădurirea României.
Investiții care vor schimba viața românilor în bine. Școli și cabinete medicale noi. Peste 400 km de autostradă construiți și 45.000 hectare de pădure plantate. Comunități schimbate prin cei 2.1 miliarde de euro acordate prin fondul pentru localități”, a precizat Barna în postarea de pe rețelele de socializare.
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a lăudat planul PNRR, aprobat de Comisia Europeană și a detaliat care sunt obiectivele proiectului.
Potrivit ministrului, PNRR-ul României a luat calificativul maxim la 10 criterii, un rezultat asemănător cu al unor țări precum Franța sau Germania.
Ghinea a mai precizat că obiectivele de bază ale programului rețeaua de apă și canalizare, mediul, autostrăzile, sănătatea, dar și introducerea venitului minim de incluziune.
„De astăzi, PNRR este aprobat de Comisie și trimis spre aprobare Consiliului. Ce notă a primit. Ce urmează mai departe și cum pot ajuta eu. Și voi!
Am spus la început de iunie că va fi aprobat în septembrie, pe un calendar de negocieri agreat cu Comisia. Am spus că e un plan bun și, mai important, adaptat situației din România. Ar fi fost ușor să îl închidem mai devreme, dar când vrei să acoperi nevoi istorice (autostrăzi, canalizare în localități mici, refaceri păduri) povestea e mai complicată și mai bine negociezi acum pentru prioritățile tale care înseamnă reformele nefăcute de 30 de ani.
Deși avem cele mai mari alocări pentru autostrăzi sau pentru investiții ce implică gaz natural (rețele de distribuție și sisteme de încălzire), am reușit să alocăm 41% din Plan pentru tranziția verde (peste nivelul minim de 37% și mai mult decât a alocat Spania, Italia, Portugalia sau Grecia) și 21% pentru tranziția digitală (peste 20% nivelul minim, într-o țară care nu are neapărat o problemă cu broadband-ul). Deci cumva am reușit să împăcăm și Green Deal-ul, și Europa Digitală, și România reală cu nevoile ei mai speciale.
Acum câteva ore, în brief informal cu presa europeană, echipa tehnică a Comisiei a spus că România are un plan bun și echilibrat. Este al 20-lea plan aprobat, deci nu ultimul, așa cum din păcate s-a vehiculat din rațiuni de calcule politice cinice. După noi, săptămâna viitoare vor fi aprobate planurile Estoniei, Finlandei și Suediei, țări cu administrație publică mult peste nivelul României.
Luni de zile s-au făcut știri din scurgeri manipulate și trunchiate din comentariile venite de la Comisie. Am zis mereu că sunt comentarii tehnice, normale în orice proces de evaluare și negociere. A existat mereu o galerie mediatică și politică care dezinforma: că e dezastru, că planul a fost respins (patru valuri de știri cu respingere înainte să fie depus măcar). S-a tras de PNRR și mediatic și politic ca de o plăcintă de neînțeles, dar suculentă. Am răspuns mereu calm și factual.
Acum avem evaluarea oficială a Comisiei. PNRR-ul României are calificativul maxim A la 10 criterii și B la unul singur. La fel ca planurile Franței sau Germaniei. Și mai mult decât planurile altor state (și cum acum sunt un simplu cetățean îmi permit să nominalizez: de pildă, Cehia). Înainte să se sară că avem un B , vă spun că și Germania are B la costing, a fost o problemă generală europeană cu capacitatea de a evalua costuri ex-ante pentru alocări mamut. De fapt, toate cele 20 de țări ale căror planuri au fost aprobate au primit B la costing.
Deci, știre: PNRR-ul României are nota maximă acordată de Comisie tura asta”, arată Ghinea în postarea de pe rețelele de socializare.