4-8 octombrie – Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă este marcată anual, pe plan internațional la începutul lunii octombrie, pentru a crește gradul de informare și educare a populației asupra importanței acestei componente a sângelui. Pe parcursul acestei săptămâni, se organizează evenimente și acțiuni de comunicare care își propun să le mulțumească donatorilor de plasmă din întreaga lume pentru contribuția lor în salvarea de vieți omenești și să încurajeze promovarea activității de donare de plasmă. De asemenea, se dorește atragerea atenției asupra importanței plasmei în dezvoltarea de medicamente care uneori, reprezintă unica șansă la viață pentru cei care suferă de afecțiuni precum imunodeficiențele primare și secundare, neuropatii, boli autoimune, hemofilie sau boli rare.

Ce este plasma și ce sunt terapiile derivate din plasmă?

Plasma este cea mai mare componentă a sângelui uman, însumând aprox. 55 % din total sânge și conține apă, săruri, enzime, anticorpi și alte proteine. Este compusă în proporție de 90% din apă și reprezintă un mediu de transport pentru celule și alte substanțe vitale pentru corpul uman. Plasma îndeplinește la nivelul organismului funcții multiple, precum coagularea sângelui sau tratarea unor boli.

Din plasmă, prin prelucrarea și fracționarea acesteia se pot obține terapii de care au nevoie în prezent aproximativ 300.000 de pacienți la nivelul Uniunii Europene.

Deficitul de plasmă necesară pentru a acoperi întreaga nevoie la nivelul Uniunii Europene este de 3,8 milioane litri, iar pandemia de coronavirus a afectat drastic activitatea de donare și colectare de plasmă.

”În acest context, este important să le explicăm oamenilor de ce este atât de important să doneze plasmă, deși este poate o componentă sanguină mai puțin cunoscută publicului larg, spre deosebire de donarea de sânge. Din plasma donată și apoi prelucrată și fracționată se pot obține medicamente importante pentru mulți pacienți, precum imunoglobulinele, albumina sau factorii de coagulare a sângelui. Spre exemplu, sunt necesare 130 de donări pentru a obține tratamentul necesar unui pacient cu imunodeficiență primară pentru un an, sau 1200 de donări în cazul unui pacient hemofilic. Având în vedere caracterul unic al plasmei este nevoie de o perioadă de prelucrare de 7 – 12 luni de la momentul donării până la momentul în care medicamentul este pregătit pentru administrare către pacient. Dorim să atragem atenția asupra importanței donării de plasmă și să încurajăm dezvoltarea unor soluții sustenabile care să răspundă cererii din ce în ce mai mari de plasmă care există la nivelul Europei, dar și să le mulțumim donatorilor pentru suportul lor vital,” a afirmat Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

“Este important să atragem atenția asupra importanței realizării centrelor de colectare de plasmă în România și certificarea lor în rețeaua europeană Plasma Master File. Modificarea legislației și încurajarea deschiderii de centre de colectare de plasmă pot fi soluțiile care să scadă dependența României de produsele derivate din plasmă importate din alte țări europene.  Colectarea de plasmă în România și fracționarea ei în fabrici autorizate va asigura necesarul de imunoglobuline și alte produse derivate din plasmă pentru pacienții români, astfel încât să evităm pe viitor o nouă criză de aprovizionare cu imunoglobuline”, a declarat Otilia Stângă, președinte al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.