Avertisment dur al INSP: Vom ajunge la1.000 de decese și 25.000 de cazuri zilnice COVID!

Specialiştii INSP avertizează că în perioada următoare am putea avea peste 20.000 de infectări zilnice, iar numărul deceselor provocate de covid-19 ar putea ajunge la 1000 pe zi. Şefa Societății Române de Epidemiologie susţine că doar un lockdown de 30 de zile ar putea opri circulaţia virusului.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică prezentate de Antena 3, în perioada următoare numărul infectărilor zilnice ar putea ajunge la 25.000. De asemenea, într-o singură zi am putea avea 1000 de decese provocate de covid-19.

Potrivit specialiştilor INSP, în perioada 15-31 octombrie am putea avea 20 de mii de noi infectări zilnice, 3.500 de pacienţi la ATI şi 800 de decese pe zi. De asemenea, pentru perioada 1-14 noiembrie, ne-am putea aștepta la 25 de mii de noi cazuri în 24 de ore şi 1000 de decese pe zi.

Doina Azoicăi, şefa Societății Române de Epidemiologie, spune că doar restricţiile dure ne mai pot salva. Potrivit acesteia, un lockdown de 30 de zile ar putea întrerupe circulaţia virusului.

„Ne îngrijorează numărul de cazuri. Din aceste cazuri zilnice provin și decesele și cazurile grave. De fapt, consecințele cazurilor raportate azi, peste 17.000, vor fi văzute abia în săptămânile următoare. Dacă numărul de cazuri raportate este mare, atunci putem estima că și numărul deceselor va fi mare. Deja numărul deceselor este foarte mare. Noi am ajuns la o medie de 450 – 500 de decese pe zi, este enorm. Conform previziunilor, vor fi și mai multe decese. Situația este gravă pentru că circulația virusului este necontrolată, liberă. Aici trebuiau să intervină măsurile de carantină. Acum nu mai poate fi vorba de așa ceva ci, din punctul meu de vedere, ar fi necesar un lockdown. Trebuie întreruptă circulația virusului.

Un lockdown din punctul meu de vedere nu ar trebui să dureze doar două săptămâni, ci cel puțin patru pentru a putea vedea rezultatele care oricum vor veni progresiv, treptat. Dacă lockdown-ul durează o lună, efectele pot fi văzute prin scăderea ratei de infecție și a deceselor după minimum 14 zile. În perioada aceasta de lockdown riscul de a se infecta este la o proporție mai mică de persoane. Și atunci, după o perioadă de lockdown de 30 de zile, în următoarele 14 zile, cât e ciclul de manifestare al infecției, ar trebui să înregistrăm scăderi dar nu să mergem brusc la zero. E o scădere progresivă, așa cum spuneam”, spune şefa Societății Române de Epidemiologie, potrivit ziare.com.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.