Eurodeputatul Maria Grapini, intervenție fermă în plenul PE: Este nevoie de măsuri de control clare pentru a evita concentrarea banilor în marile companii, în detrimentul IMM-urilor!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, în calitate de Raportor al Parlamentului European pentru digitalizarea sistemului european de raportare, monitorizare și audit, cere modificarea Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046, având ca scop promovarea  transparenței și luarea unor măsuri de control clare pentru a evita concentrarea banilor în marile companii, în detrimentul IMM-urilor!

Concret, Raportul privind digitalizarea raportării, monitorizării și auditului european conține o propunere legislativă concretă ce vizează instituirea unui sistem electronic integrat și interoperabil de informare și monitorizare, cu accent pe cei care beneficiază, în cele din urmă, de finanțare din partea Uniunii.

Propunerea raportorului Maria Grapini, membru în grupul S&D, vizează dezvoltarea de către Comisia Europenă a unui astfel de sistem și, în context, punerea acestuia la dispoziția actorilor financiari și a entităților responsabile cu execuția bugetară.

Potrivit eurodeputatului Grapini, acest sistem ar asigura o mai mare eficiență în ceea ce privește supravegherea beneficiarilor fondurilor Uniunii și, prin urmare, ar contribui la prevenirea fraudei, la detectarea conflictelor de interese și la promovarea unei transparențe sporite în ceea ce privește beneficiarii finali.

Ferm angajată în direcția unei raportări mai transparente a cheltuielilor UE,  raportorul Maria Grapini, membru al comisiei pentru control bugetar, a precizat, în cadrul intervenției sale în plenul PE, că în contextul în care astăzi avem peste 250 de sisteme diferite de raportare, control și audit în statele membre ale UE, este crucială sincronizarea acestora și existența unui sistem unic de raportare.

“Este foarte important să creștem transparența pentru că totul a plecat de la ideea de a cunoaște beneficiarul final al fondurilor europene. În repetate rânduri, noi, Parlamentul European, am solicitat Comisiei Europene să ne spună care sunt primii 50 de beneficiari finali în privința tuturor fondurile europene, începând cu PAC, până la fondurile de dezvoltare regională. Și nu s-a reușit acest lucrut!”, a punctat, în intervenția sa, Maria Grapini, care a cerut, în context, Comisiei Europene să modifice Regulamentul și să vină cu propuneri concrete “prin care putem afla cum se duc fondurile europene către beneficiarul final pentru că există acum, prin interpuși, în toate statele membre, bani care merg și se concentrează la anumite companii foarte mari și, în același timp, văduvim IMM-urile”.

De asemenea, europarlamentarul umanist a menționat faptul că a făcut, în acest sens, o precizare foarte clară care prevede că cel care deține minim 15% dintr-o companie mare să se supună acestui control.

“Este de neînțeles de ce, atunci când OLAF descoperă la o companie că nu cheltuie cum trebuie banii europeni, respectiva companie nu este pusă, imediat, pe lista neagră și să nu mai poată accesa fonduri europene. Cerem, astfel, Comisiei Europene să se gândească la acest lucru și să găsească soluții pentru modificarea Regulamentului pentru că, până la urmă, pentru noi și pentru cetățeni, este foarte importantă eficiența cheltuirii banilor europeni și nu vom reuși să știm acest lucru dacă nu există transparență”, a conchis Maria Grapini.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.