Sebastian Burduja declară război birocratizării. Deputatul PNL a depus o propunere legislativă care scapă cetățenii de drumuri inutile la instituțiile statului

Sebastian Burduja, deputat PNL de București, a depus o propunere legislativă care reduce birocrația și drumurile inutile ale cetățenilor la instituții ale statului. Gabriela Horga, deputat PNL de Giurgiu și Diana Morar, deputat PNL de Bistrița sunt co-inițiatori ai acestui proiect. Conform propunerii legislative, toate instituțiile publice vor fi obligate să pună gratuit la dispoziție formularele solicitate cetățenilor, atât în format fizic, cât și online. Mai mult, această propunere legislativă completează Legea nr.267/2021 în sensul în care, dacă o autoritate publică solicită totuși copii după documente, altele decât cele emise de statul român, fotocopierea să se realizeze gratuit de către autoritatea publică. 

O altă prevedere importantă a proiectului de lege este aceea că toate aceste prevederi vor fi aplicate și persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public (de exemplu universitățile).

„Propunerea legislativă a plecat de la audiențele pe care le derulez cu cetățenii, în fiecare săptămână, în care aceștia mi-au sesizat drumurile inutile pe care au fost nevoiți să le facă pentru a fotocopia sau a imprima formularele imposibil de găsit la instituțiile publice. În plus, completează perfect legea 267/2021, recent promulgată de Președintele României și inițiată de colegul meu George Tuță, care interzice solicitarea de copii după documente emise de instituții publice. Adoptarea acestei inițiative va fi încă un pas înspre debirocratizare și normalizarea relațiilor dintre stat și contribuabil. Le mulțumesc zecilor de colegi care au semnat inițiativa și sper să reușim să dărâmăm încă un obstacol din calea (re)construirii încrederii cetățenilor în instituțiile publice”, a declarat Sebastian Burduja, deputat PNL și inițiator al propunerii legislative.

„Acest proiect de lege va înlesni relația dintre contribuabili și instituțiile statului român și va simplifica procesele, de a căror dificultate se plâng foarte mulți cetățeni, în ciuda diverselor acte normative de debirocratizare a administrației publice aprobate de-a lungul timpului. În plus, pe lângă unele autorități și instituții publice, sau chiar în cadrul lor, s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, adevărate afaceri cu xeroxuri, unele dintre ele oferind servicii de fotocopiere mult peste prețul pieței, profitând de urgența și graba cetățenilor în a-și rezolva problemele cu administrația. Sperăm că această propunere să fie adoptată și să rezolvăm, astfel, toate aceste probleme”, a declarat Gabriela Horga, deputat PNL de Giurgiu și co-inițiator al propunerii legislative.

„După ce acest proiect va deveni lege, oamenii nu vor mai fi nevoiți să alerge între instituții și centre de copiere, să plătească acest serviciu sau să fie nevoiți să revină a doua zi, pentru că nu s-au încadrat în program cu toate aceste formalități. Urmărim eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relația cetățenilor cu statul și respectarea principiului accesibilității serviciilor publice, prevăzut de art. 580, alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Este normal ca autoritatea publică să asigure întreaga infrastructură necesară completării și depunerii cererilor și formularelor de care tot autoritatea condiționează prestarea unui serviciu public”, a declarat Diana Morar, deputat PNL de Bistrița și co-inițiator al propunerii legislative.

În ansamblu, propunerea legislativă are menirea de a ajuta cetățenii să-și rezolve rapid și simplu procedurile administrative de depunere a unor acte, cereri sau formulare la autorități și instituții. Este în interesul tuturor ca actul administrativ să fie rapid, ușor de realizat și fără cheltuieli din partea cetățenilor. Existența unor copii tipărite a formularelor pe care autoritatea le solicită, dar și fotocopierea gratuită, la nevoie, a actelor din diversele dosare pe care autoritatea le cere reprezintă premisele unui serviciu public eficient și  de calitate, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a fost depusă ieri la registratura Biroului Permanent al Senatului, fiind semnată de 25 de parlamentari ai Partidului Național Liberal.

sebastian burduja pnl sector 1

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.