Ludovic Orban, revoltat de lipsa soluțiilor guvernanților la criza energetică: „Toate creșterile ajung în buget!”

Share:

Invitat la Realitatea Plus, fostul prim-ministru Ludovic Orban, a vorbit despre soluțiile pe care le are România în criza energetică pe care o traversează. Politicianul a afirmat că prețurile incluse artificial în facturile la energie, pot rămâne neschimbate pentru o lungă perioadă de timp.

”Din creșterea prețului la energie, ținând cont că sunt companii de stat, toate creșterile ajung în buget. Cresc profiturile, iar din profit, statul primește 16 la sută și confiscă peste 90 la sută din dividende.

Toate costurile care sunt incluse în mod artificial în factură se pot aplica pe o perioadă mai lungă fără să știm. 

Nu înțeleg de ce nu se exploatează în țara noastră sondele, depozitele terestre, zăcământul de la Caragea. Dacă începem să exploatam ne putem asigura gazul din producție proprie. Să nu mai depindem de importuri. Putem folosi aceste zăcăminte pentru a ne putea crește competitivitatea și a scădea prețurile la energie” .

Fostul prim-ministru al Românie a vorbit și despre Ordonanța 114, votată în timpul mandatului lui Dragnea. Orban numește Ordonanța, ca fiind una a dezastrului. 

”Ordonanța 114 a fost catastrofală. Dragnea se răfuia cu marile companii. Dacă puneai 2 la sută taxa la producător pe cifra de afaceri, la transportator, la furnizare șamd,  practic creste cu 12 la sută factura pentru client. În schimb, zona economică a lăsat prețul la liber”, a declarat Ludovic Orbán. 

Acesta a vorbit și despre probleme din marile companii și fabrici din România. 

”ALRO Slatina putea fi salvată”, crede Orban.

”ALRO a întrerupt temporar producția din cauza că nu poate achizițona tenergie electrică la un preț decent. Ei au dat semnale de alarmă din timp. Ei sunt și furnizori de energie. Problema este că nu li s-a oferit niște renegocieri contractuale. ”

Întrebat cum explică că Ungaria a percepe prețuri mult mai mici la energie,  Ludovic Orban a declarat că Guvernul din Ungaria a făcut concesii cu Rusia, astfel, încălcând unele dintre principiile europene. 

”Ce a făcut Orbán în Ungaria: a făcut concenzii majorare politice cu rușii și astfel a rupt într-un fel solidaritatea în Uniunea Europeană. Din această cauză Ungaria are un preț privilegiat la energie din partea Rusiei.”

Orban a vorbit și despre relație pe care a avut-o cu Nicolae Ciucă dar și despre cum vede politicienii din opoziție. 

”Cu actualul prim ministru Nicolae Ciucă am avut o relație strict profesională, care a constat în discuții despre planurile de înzestrare a României și despre riscurile de securitate. Bineînțeles, chestiuni care nu pot fi discutate la TV, care țin de siguranță națională. 

Referitor la ceea ce se întâmplă în politică, cu precădere în opoziția politică, nu pot spune decât că se face spectacol. Este un spectacol ieftin, care se petrece în Parlament și care nu aduce soluții la problemele reale ale cetățenilor. De exemplu, cazul ministrului Virgil Popescu, care după ce s-a certat cu domnul Simion, nu a mai continuat dialogul în Parlament. Virgil Popescu a a putut să fuga, fără să explice ce are de gând. 

Pe viitor, în AUR nu văd un partener de nădejde dacă nu își temperează modul acesta de politică” , a adaugat Ludovic Orban. 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.