Influența tehnologiei în arta modernă

Arta în secolul XXI este foarte legată de tehnologia modernă, în primul rând când vine vorba de lucrări vizuale. În unele cazuri, calculatoarele nu influențează direct aspectul, ci pur și simplu ajută în procesul de lucru. Totuși, noi trenduri globale în dezvoltarea tehnologiei au permis schimbări revoluționare în artă.

Tehnologiile blockchain în artă

Progresul tehnologiei blockchain a permis o abordare complet nouă a muncii, vânzării și proprietății asupra unei opere de artă. Astfel s-a creat o piață nouă de artă digitală, unde artiștii pot comunica direct cu cumpărătorii și pot colabora fără intermediari.

NFT

Cel mai bun exemplu este NFT (non-fungible token), adică date specifice care sunt stocate pe un blockchain unde pot fi tranzacționate. Deși imaginile sunt prima asociere cu NFT, astfel se pot crea și vinde fișiere audio și video.

Cum fiecare NFT este unic, operele de artă care se vând astfel sunt foarte valoroase. Aceasta a încurajat artiștii să se dedice vânzării digitale a lucrărilor lor, garantând originalitatea operei și dovada proprietății.

Arta digitală 2D și 3D

Odată cu dezvoltarea posibilităților oferite de calculatoare, numeroase activități care se făceau, de exemplu, cu creionul sau pensula, sunt digitalizate. Desigur, abordarea clasică, analogică de creare a operei de artă este în continuare prezentă. Totuși, acum se poate picta o imagine folosind culori în ulei, apoi se scanează și se adaugă noi detalii digitale 2D și 3D.

Nu doar că noile tehnici oferă noi dimensiuni când este vorba de opere de artă, ci oferă lucru în domenii noi. Combinația de talent artistic și abilități tehnice sunt de preferat în marketing, film și televiziune, industria jocurilor video etc. Este vorba despre tehnici de lucru din domenii de print și design grafic unde trebuie învățată nu doar munca în anumite programe, ci și tehnici pentru desen pe calculator.

Grafica 2D

Când vorbim despre grafica 2D, aici ne referim, în primul rând, la crearea imaginilor digitale bidimensionale. Acestea se fac cu ajutorul tabelului grafic cu care se desenează direct pe calculator sau cu ajutorul mouse-ului. Unul dintre cele mai importante programe care permit acest proces este Adobe Photoshop. Acesta permite crearea operelor de artă care sunt exclusiv produs digital sau o combinație de tehnici computerizate și clasice. Operele digitale astfel create li se pot realiza pe comandă clienților sau se pot vinde (de ex. Sub formă de NFT).

Grafica 3D

Animația pe calculator (grafica 3D) permite crearea imaginilor și animațiilor tridimensionale. Acesta este un domeniu foarte dezvoltat care se aplică în:

-industria jocurilor video;

-industria cinematografică (efecte speciale generate cu calculatorul);

-analiza profesională,

-medicină etc.

Desigur, arta aplicată a progresat cel mai mult. Mai mult, se poate spune că tehnologiile moderne, în special animația pe calculator și imprimarea 3D au revoluționat creația artistică.

Cum se dobândesc abilități noi?

Tehnologiile moderne oferă numeroase opțiuni de exprimare artistică, dar necesită deținerea anumitor abilități. Fără cunoașterea instrumentelor software moderne pentru editarea imaginilor și crearea modelelor 3D este imposibil să ne ocupăm de arta modernă.

Din fericire, în toate marile orașe din România precum București, Timișoara, Cluj sau Brașov se desfășoară cursuri avansate de IT. Astfel, în scurt timp se pot dobândi cunoștințe necesare care garantează cariera modernă de artist, dar și de profesionist în numeroase industrii, de la advertising până la film.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.