Fitch Ratings menține ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă
Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă. Aceasta este ultima notă din categoria „investment-grade”, adică un rating favorabil investiţiilor din partea agenţiilor internaţionale de evaluare financiară.
Rating-ul României „”BBB minus” este susţinut de faptul că ţara noastră face parte din Uniunea Europeană, precum şi de fluxurile de capital din UE care sprijină investiţiile şi microstabilitatea, PIB-ul pe cap de locuitor, indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria „BBB”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch.
Toate acestea sunt însă contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate prin comparaţie cu deficitele altor ţări, cu performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, apreciază Fitch.
Perspectiva negativă reflectă incertitudinile continue privind implementarea politicilor care să vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu şi impactul războiului din Ucraina şi al crizei din energie asupra performanţei economice, fiscale şi externe a României, mai precizează experţii agenţiei de evaluare financiară.
Invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o turbulenţă externă semnificativă, deoarece va intensifica riscurile pe termen scurt la adresa creşterii economice şi a inflaţiei, şi, într-o mai mică măsură, la adresa finanţelor publice şi externe.
Exporturile şi legăturile comerciale cu Rusia – precum şi cu Ucraina şi Belarus – sunt limitate (exporturile spre cele trei ţări au reprezentat doar 2,3% din total în 2020) şi, spre deosebire de alte ţări din regiune, România importă o pondere modestă din cantitatea sa de gaze din Rusia (20%, restul fiind produs pe plan intern).
Totuşi, majorarea semnificativă a preţului materiilor prime, perturbările din lanţurile de aprovizionare şi creşterea mai slabă a principalilor parteneri economici ai României (în special zona euro) vor avea efecte negative semnificative, intensificând riscurile pe termen scurt, avertizează Fitch.
Fitch se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei la 2,1% în 2022 (de la 5,9% în 2021), reflectând în principal încetinirea consumului şi a exporturilor. Deşi Guvernul a adoptat unele măsuri pentru a compensa costurile mai ridicate cu energia, acestea vor fi probabil insuficiente pentru a preveni o pierdere a puterii de cumpărare.