Ministrul Marius Budăi, clarificări despre introducerea săptămânii de muncă de doar patru zile: Trebuie foarte mare atenţie când iei o asemenea decizie!
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, recent, la România TV, că a iniţiat discuţiile cu specialiştii în sănătate şi securitate în muncă cu privire la introducerea săptămânii de lucru de patru zile în România.
Marius Budăi a dat de înţeles că o astfel de măsură prin care angajaţii din România ar putea munci doar patru zile pe săptămână ar trebui luată după o dezbatere cu partenerii sociali.
„Recent, Belgia a dat posibilitatea, nu obligativitatea. La fel şi aici am spus foarte clar şi trebuie să discutăm în primul rând cu specialiştii în sănătate. Una e gradul de uzură în muncă în Belgia şi altul este în România, altul este gradul de stres.
Trebuie să ne spună specialiştii în sănătate şi securitate în muncă, să-şi dea o primă opinie, după care voi avea o dezbatere cu partenerii sociali. Cred foarte mult în dialog în general. Putem rezolva foarte multe probleme.
După această largă dezbatere cu partenerii sociali şi specialiştii în sănătate şi securitate în muncă, clar îmi voi creiona şi aici o opinie, dar trebuie să ţinem cont că ceea ce înseamnă sau dacă ne referim la condiţiile de muncă din statele dezvoltate vizavi de condiţiile de muncă de aici, s-ar putea să avem condiţii de muncă mai grele. Mă refer aici la mină, la exploatări, în transport public sau de marfă”, a declarat ministrul Muncii, la România TV.
„Trebuie să discutăm pentru că trebuie să vedem pe ramură. În agricultură nu poţi să spui de exemplu că după patru zile ai pus unealta jos şi nu mai te duci să iei recolta de pe câmp pentru dacă nu o iei sau o cultivi, nu o uzi, însămânţezi, nu ai producţie.
Trebuie foarte mare atenţie când iei o asemenea decizie”, a punctat Marius Budăi.
În Belgia, programul de lucru de patru zile a fost adoptat la nivel național. În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot, pe o perioadă de 6 luni, în care companiile participante vor permite angajaților să muncească 4 zile pe săptămână, fără a le diminua salariile și beneficiile. Programe similare se desfășoară și în Irlanda, Australia și Noua Zeelandă.
Daca PIB ul Romaniei de la aderare pana acum a crescut de 10 ori in echivalent dolari, nu la fel s-a intamplat si cu salariile. Orice reducere a timpului de lucru se va traduce in beneficii taiate la salariu. Prapastia dintre cei bogati si cei saraci in ROmania se adanceste pe zi ce trece.
Ce faci cu cumulul de functii in raport cu impartirea echitabila a muncii si deci, a resurselor acumulate pe un individ?