Ministrul Burduja, vești bune pentru locuitorii sectorului 1: De azi pot folosi Sistemul Național de Interoperabilitate (SNI) pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscală!

Share:

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, anunță că locuitorii Sectorului 1 din București pot folosi de azi Sistemul Național de Interoperabilitate (SNI) pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscală.

„Am spus încă din primele zile de mandat că prioritatea 0 este să rezolvăm nevoile punctuale ale românilor. Mă bucur că, de astăzi, bucureștenii din Sectorul 1 pot obține certificatul de atestare fiscală fără a mai fi puși pe drumuri și fără a mai sta la coadă. Interoperabilitatea este baza infrastructurii digitale a României și temelia administrației publice de nivel european. Este un pas important, cu efecte imediate, și care deschide calea către servicii publice digitale moderne, așa cum ne dorim cu toții. Mulțumesc echipei Autorității pentru Digitalizarea României pentru progresul făcut pe acest proiect pe care ni-l dorim extins rapid la nivel național”, a precizat ministrul Burduja.

Cetățenii din sectorul 1 și sectorul 6 pot accesa SNI la adresa https://cetatean.gov.ro.

Ghidul de utilizare al platformei SNI este disponibil în format PDF aici: https://bit.ly/GhidUtilizareCetateanSNI.

Pe parcursul anului trecut, 12 milioane de certificate de atestare fiscală au fost solicitate în toată țara. Spre deosebire de procedura clasică, în care era nevoie de o deplasare la sediul direcției locale de taxe și impozite pentru solicitarea și primirea fizică a certificatului de atestare fiscală, platforma SNI generează, la cerere și 100% electronic, certificatele de atestare fiscală către utilizatori. Utilizatorii sunt identificați și autorizați prin semnătura electronică în procesul de solicitare și generare a datelor și documentelor, prin componenta de autentificare și autorizare a părților a SNI.

De asemenea, notarii publici au acces la sistem și vor putea verifica electronic certificatul de atestare fiscală când cetățenii se prezintă în fața lor pentru a încheia contractele de vânzare-cumpărare. SNI a fost lansat în noiembrie 2021, prin interconectarea bazelor de date ale Direcției Locale de Taxe și Impozite a Sectorului 6 din București și ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

Sistemul Național de Interoperabilitate este prima platformă online realizată integral de către experții IT ai Autorității pentru Digitalizarea României. SNI își propune sa fie baza tehnică a procesului de digitalizare, prin deblocarea accesului la datele din sistemele informatice guvernamentale. SNI poate interconecta sistemele informatice ale administrației publice de la nivel local și central, precum și datele asociate acestor sisteme, într-un mod în care datele pot fi partajate între părți, indiferent de tehnologia folosită în construcția sistemelor și indiferent de tipul bazelor de date folosite.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.