Statele UE, divergențe majore pe tema embargoului pe tema petrolului rusesc
Diplomaţii europeni de rang înalt se întâlnesc, luni, într-o ultimă tentativă de a ajunge la un acord cu privire la sancţiunile impuse asupra petrolului rusesc înaintea reuniunii Consiliului European. Aceştia încearcă să evite un spectacol al dezbinării în legătură cu răspunsul blocului comunitar la războiul din Ucraina, transmite Reuters.
Liderii celor 27 de state europene vor avea puţine rezultate dacă lipsa unui consens privind embargoul asupra petrolului rusesc va împiedica aplicarea unui pachet mai amplu de sancţiuni împotriva Rusiei. Cu toate acestea, Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă, a făcut o declaraţie considerată o rază de speranţă înaintea summitului de la Bruxelles.
„Cred că în această după-amiază vom putea oferi şefilor de stat un acord”, a declarat Josep Borrell pentru France Info, conform Reuters.
Guvernele Uniunii Europene nu au reuşit, duminică, să ajungă la un acord privind interzicerea petrolului rusesc, însă prevede o derogare pentru ţiţeiul livrat prin oleoduct rus care alimentează Ungaria, Slovacia și Cehia.
Sancțiunile propuse pentru importurile de petrol rusesc fac parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.
Pachetul include eliminarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank SBMX.MM, de la sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea radiodifuzorilor ruși din UE și adăugarea mai multor persoane pe o listă de persoane ale căror active sunt înghețate și care nu pot intra în UE.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, și-a exprimat îngrijorarea că unitatea Uniunii Europene privind noile sancțiuni împotriva Rusiei „începe să se prăbușească”, relatează Reuters.