Eurodeputatul Maria Grapini avertizează în privința întârzierii demarării programelor operaționale din exercițiul 2021-2027: Se creează un dezavantaj IMM-urilor și antreprenorilor din România!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a tras un semnal de alarmă în privința întârzierii de către autoritățile române a demarării programelor operaționale din exercițiul financiar 2021 -2027.

„Programele operaționale, pentru exercițiul financiar 2021-2027, sunt destul de întârziate în România. Mai mult, orice întârziere de demarare a acestor programe de finanțare, prin politica de coeziune pe 2021-2027, creează un dezavantaj al întreprinzătorilor, al IMM-urilor, din România, în raport cu celelalte IMM-uri din statele membre care au demarat, deja, aceste politici de coeziune. Guvernanții trebuie să înțeleagă că este foarte importantă viteza de decizie și evident calitatea deciziei”, a punctat Maria Grapini, care a adăugat, în context, că politicile de coeziune socială sunt de competență națională și trebuie adoptate ținându-se cont de situația concretă din fiecare stat membru al UE.

„Cum facem noi, ca stat, spre exemplu, să crească competitivitatea IMM-urilor? Aici trebuie să ne gândim la un sistem complex și anume la sistemul de finanțare, la sistemul de creditare, la sistemul de creare a lanțurilor de aprovizionare și desfacere, pentru că în caz contrar situația din exercițiul financiar precedent, când nu am reușit nici măcar să cheltuim sumele aferente, se va repeta. Mai mult, este extrem de important cât de eficient cheltuim acești bani”, a mai spus eurodeputatul Grapini.

Făcând, în acest sens, un apel la responsabilitate maximă din partea guvernanților, europarlamentarul umanist a menționat că a avut, pe marginea acestui subiect, întâlniri cu ministrul Fondurilor Europene, dar și cu oficiali de la nivelul conducerii Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în cadrul acestora militând pentru stabilirea urgentă a unor măsuri extrem de clare, precise și eficiente, pentru aceste opt programe operaționale pentru politica de coeziune.

Mai mult, Maria Grapini a precizat că guvernul, prin intermediul ministerelor de resort și a agențiilor, trebuie să discute cu fiecare ramură în parte, cu sectorul IMM-urilor, cu fermierii, cu producătorii de produse agroalimentare, cu cei care lucrează în servicii, pentru a  fi identificate cele mai bune măsuri pentru a putea atinge obiectivul pe care, ca și stat, îl țintim.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.