Alexandru Rafila, mesaj tranșant către Raed Arafat: Șeful DSU coordonează o zonă care nu are legătură cu sănătatea publică, ci cu gestionarea dezastrelor!
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a aruncat marţi noi săgeţi către şeful ISU, Raed Arafat, despre care spune că se ocupă cu gestionarea dezastrelor, iar hiperdezvoltarea si hiperfinanţarea acestui sistem duce la subfinanţarea sistemului medical.
Alexandru Rafila a spus marţi, într-o emisiune televizată, că sistemul de sănătate trebuie dezvoltat prin construcţia şi operaţionalizarea mai multor policlinici, care ar diminua mult din presiunea pe sistemul de medicină de urgenţă, la care apelează mulţi români, pentru că nu au soluţii alternative.
„Domnul Raed Arafat este o persoana care pentru un timp mai lung sau mai scurt gestioneaza o zona care nu este de sanatate, ci de interventie in caz de catastrofa. Nu are rost sa extrapolam asta in cazul nevoilor generale ale oamenilor. Serviciile de sanatate trebuie sa fie disponibile, nu trebuie sa hiperdezvoltam alte zone, care nu tin de sanatatea generala a romanilor. Avem dezbateri in care ne punem intrebari si raspundem singuri la ele. Nu asa se face, ci oamenii trebuie sa inteleaga, trebuie sa imbunatatim accesul la sanatate, iar eu simt aceasta responsabilitate. Trebuie dezvoltat tratamentul ambulatoriu, trebuie policlinici, adica ambulatorii de specialitate. Aici avem in PNRR 30 de policlinici, sunt in programul de guvernare. Dar atentie, partea aceasta trebuie legata si de ce am spus apropos de resursele umane, pentru ca acolo trebuie sa lucreze si oameni. Mai trebuie dezvoltat sistemul de telemedicina. Apoi vorbim de inteligenta artificiala. AIci, prin big data, o colectare de date la scara mare, un sistem poate prevedea eventuale probleme de sanatate, astfel incat sa facem preventie la scara larga. Dar trebuie sa fim atenti la tentatia depersonalizarii medicinei.
Avem o problema si pe zona de medicina de familie, unde majoritatea medicilor sunt trecuti de 50 de ani, multi de 60 de ani. Aici trebuie vazut cum oferim incentive, cum ii facem sa ramana. In Franta sunt peste 6.000 de medici de familie romani. Dar au casa, au tot felul de avantaje. Lucram la Ministerul Sanatatii, intr-un grup de lucru, pentru a gasi solutii la aceste probleme.”, a spus Rafila la Marius Tucă Show.