Protejarea drepturilor românilor din diaspora, o prioritate pentru europarlamentarul umanist, Maria Grapini!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Protejarea drepturilor românilor din diaspora reprezintă o prioritate pentru europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membră în Grupul S&D, cea care s-a remarcat în cadrul intervențiilor sale, din PE și nu numai, prin poziții ferme în direcția apărării intereselor comunităților române din afara granițelor țării.

Concret, eurodeputatul Grapini a cerut autorităților române să se ocupe de comunitatea de români din Ucraina. În context, Maria Grapini a făcut, luna trecută, un apel public către Guvernul României, căruia i-a solicitat să vadă ce se întâmplă cu adevărat cu comunitatea de români din Ucraina și să acționeze în consecință.

Am primit din partea comunității de români din Cernăuți un telefon care m-a zguduit. Ce au pățit românii acolo de la un guvernator, care este un fel de președinte de Consiliu Județean la noi, este de neconceput. Conflictul este conflict, este un adevăr trist, însă problema minorităților din Ucraina nu este rezolvată. De altfel, problema nu era rezolvată nici înainte de conflict – în 2017, am fost trimisă, ca și europarlamentar, la Kiev și, efectiv, oficialii de acolo ne-au trimis, pe membrii delegației din PE, la plimbare, în privința legii Educației – și, din păcate, nici acum nu este rezolvată”, a punctat, în cadrul unei intervenții în plenul PE, europarlamentarul umanist.

Mai mult, în contextul în care a primit mai multe sesizări și petitiții care reclamă „colaborarea defectuoasă” cu reprezentanții Consultatelor și Ambasadelor României din diferite state, europarlamentarul Maria Grapini, membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European a transmis, recent, scrisori deschise miniștrilor Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, respectiv ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Maria Grapini le-a adresat celor doi demnitari “rugămintea de a analiza activitatea din Consulate și Ambasade și de a găsi soluții rapide și eficiente de îmbunătățire a activității privind relația cu românii din diaspora”.

Potrivit eurodeputatului Grapini, sesizările primite de la români sunt legate, printre altele, de dificultatea creată de accesarea platformei pentru depunerea documentelor cerute în cazul unei cereri a unui cetățean român ce trăiește în alt stat membru (ghișeul consular online), timpul îndelungat de rezolvare a problemelor, personal insuficient în unele cazuri la consulate sau ambasade (mai ales în statele în care există o comunitate foarte mare de români),  neînțelegerea formularelor și a procedurii de rezolvare a problemelor avute etc.

De asemenea, Maria Grapini le propune celor doi miniștri editarea unui ghid, pe înțelesul tuturor, scris și audio, în limba română, privind pașii ce trebuie făcuți pentru rezolvarea problemelor pe care le pot avea românii în statul în care trăiesc.

Totodată, eurodeputatul Grapini  s-a remarcat și prin apărarea drepturile transportatorilor internaționali, în cadrul pieței Uniunii Europene.

Concret, eurodeputatul Grapini a punctat faptul că șoferii de tir din România reclamă controale nejustificate și disproporționate și a cerut, în context, existența unei statistici în toate statele membre care să prezinte, foarte clar, frecvența controalelor tirurilor în funcție de țara de proveniență.

„Am primit petiții că, în Franța, spre exemplu, se controlează în mod frecvent tirurile din România, Bulgaria și alte state din Est. Trebuie să existe o asemenea statistică și nu cred că trebuie să existe discriminare. Mai mult, consider, de asemenea, că trebuie să asigurăm condiții egale de transport. Li se cere șoferilor să citească documentele în franceză, engleză, germană… Să fie clar: trebuie să existe documente în limba țării respective pentru că nu putem obliga un șofer să știe 24 de limbi”, a tras un semnal de alarmă Maria Grapini.

“Din păcate, am constatat că avem încă parcări nesecurizate”, a avertizat Maria Grapini, care a reamintit, în intervenția sa din PE, de tragedia de acum un an când un șofer român a fost ucis într-o parcare din Franța.

Trebuie reamintită, în context, și vizita efectuată,  ca reprezentant al comisiei TRAN (comisia pentru turism și transport), alături de  o delegație a Comisiei pentru petiții din PE,  în luna mai, în Franța, pentru a vedea efectele pachetului mobilitate, votat recent de PE.

„Am fost la locul unde șoferul român a fost ucis și am discutat cu reprezentanții jandarmeriei franceze care răspund de zona în care s-a petrecut această tragedie! Faptul că Mihai, șoferul român de doar 28 de ani a fost înjunghiat de doi migranți trebuie să fie un semnal de alarmă pentru UE și pentru fiecare stat membru în parte în privința problemei, din păcate, încă nerezolvată, a migranților ilegali! Dumnezeu să-l odihnească pe omul care a fost ucis nevinovat și, în context, autoritățile să se grăbească în adoptarea unor decizii în direcția creșterii siguranței cetățenilor, indiferent de țara în care aceștia trăiesc sau circulă!”, preciza Maria Grapini, la finalul vizitei din Franța.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.