Europarlamentarul Maria Grapini, mesaj la împlinirea a 105 de ani de la bătălia de la Mărășești: Fără cunoașterea istoriei, respectarea eroilor și a valorilor românești, nu poți să simți românește!
„Pe aici nu se trece!”, deviza născuta pe câmpul de luptă al Mărăşeştilor a intrat in istorie prin jertfa a peste 27 000 de români care au tinut piept atacurilor armatei germane în trei mari bătălii ale Primului Război Mondial, în iulie şi august 1917. „Întru slava eroilor neamului” au fost ridicate un mare Mausoleu la Mărăşesti, cel mai impunator din ţară, şi altele la Mărăşti şi Soveja, iar povestirile despre marile lor fapte de arme au rămas pentru totdeauna în conştiinţa românilor.
Susținătoare a drepturilor și intereselor românilor, prin toate intervențiile avute în PE și nu numai, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membră în Grupul S&D, mereu recunoscătoare celor care și-au jertfit viața pentru o România mai bună, a transmis, astăzi, când se împlinesc 105 ani de la marea bătălie de la Mărășești, un emoționant mesaj:
“6 august 1917- Bătălia de la Mărășești! O zi plină de semnificații, cu o puternică încărcătură emoțională. A fost, practic, ziua care a decis, în mod covârșitor, soarta României.
Dragostea față de țară și credința că vor reuși i-au îndemnat pe militarii noștri să continue să lupte cu demnitate și să strige cu toată puterea ,,PE AICI NU SE TRECE”, oferind astfel o victorie marcantă României în timpul Primului Război Mondial.
Fără cunoașterea istoriei, respectarea eroilor și a valorilor românești, din punctul meu de vedere, nu poți să simți românește, să simți apartenența la Patria mamă”.
Din întreaga istorie românească a primului război mondial, victoriile de la Mărăşti şi Mărăşeşti din vara lui 1917 sunt invocate cel mai des. După ofensiva de la Mărăşti de la jumătatea lui iulie, pe 6 august forţele româno-ruse resping un puternic atac al trupelor germane şi austro-ungare la Mărăşeşti. În zilele următoare, pe Valea Oituzului, soldaţii inamici reuşesc un mic avans, dar pe ansamblu, armata română a rezistat cu o îndârjire impresionantă. Puterile Centrale nu au reuşit să spargă frontul, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina şi Polonia. Statul român, redus la acel moment doar la Moldova, a supravieţuit.
Ofensiva de la Mărăşti din iulie-august 1917 a făcut parte din ultima operaţiune de amploare a Antantei pe Frontul de Est.