Alianța Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) solicită Ministerului Educației o întâlnire oficială pentru prezentarea propunerilor alianței cu privire la legea educației
Alianța Română a Universităţilor Tehnice (ARUT), constituită din cele cinci mari instituții tradiționale de învățământ tehnic, respectiv Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea ”Politehnica” din Timișoara și Universitatea Tehnică de Construcții București, asigură pregătirea a peste 80.000 de studenți din domeniul științe inginerești.
Prin profilul universităților partenere, ARUT este cel mai mare formator și furnizor de resursă umană înalt calificată la nivel național, în domenii prioritare ale economiei românești, contribuind astfel în mod esențial la dezvoltarea sustenabilă a României. Este acoperită o paletă largă de specializări în domenii tehnologice și industriale de vârf, cu importanță strategică și extrem de relevante, acum, când ne aflăm în pragul unei noi revoluții industriale, precum știința calculatoarelor, automatizări industriale, robotică, microelectronică, autovehicule electrice, energii regenerabile, sisteme flexibile de fabricație, clădiri inteligente, cybersecurity, inteligența artificială, blockchain.
Având în vedere toate aceste aspecte, ARUT, o comunitate academică care cuprinde 80.000 de studenți și peste 7.000 de angajați, solicită Ministerului Educației o întâlnire pentru a înainta propuneri concrete, considerând că acestea pot aduce un plus formei actuale a legii.
ARUT afirmă că, pentru a oferi României un viitor pe măsura potențialului uman și resurselor de care dispune, este necesară o preocupare majoră a decidenților și a tuturor actorilor implicați – autorități naționale, locale, universități, companii – pentru educația în domeniul Științelor Exacte, Ingineriei și Tehnologiei și Matematicii STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), în acord și cu tendințele la nivel european și global. Ne așteptăm în consecință la decizii strategice majore cum ar fi o alocare financiară suplimentară pentru universități și/sau o stimulare efectivă a tinerilor să urmeze studiile în aceste domenii, inclusiv de ordin financiar sau cu privire la accesul și sprijinul în carieră.
ARUT solicită Ministerului Educației dezvoltarea și implementarea unui Program Național de încurajare a elevilor să studieze științele exacte și ingineria.
Subliniem lipsa cronică la nivel național de resurse umane în domeniile matematicii, științelor exacte și ingineriei. România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani. Fără o decizie strategică cu impact în viitorul apropiat și mediu, România va rata șansa dezvoltării sale economice și sociale.
Alianța Română a Universităților de Tehnologie este o asociație implicată în dezbaterile privind viitorul învățământului din România și aria europeana a învățământului superior. Reprezentanții Alianței au participat activ, cu bună credința și profesionalism, în dezbaterile privind proiectul România Educată și consideră ca doar prin dezbateri constructive și propuneri oneste va rezulta o formă a Legii învățământului superior modernă și flexibilă, care să întrunească o largă susținere și care să asigure o dezvoltare sustenabilă a sistemului de învățământ superior și a societăți în ansamblul său.
Astfel, ARUT solicită un răspuns concret, coerent și sistematic din partea autorităților, pe măsura crizei în care ne aflăm, inclusiv în ceea ce privește crearea cadrului legal adecvat în domeniul învățământului universitar.
Președinte,
Vasile Țopa
Rector Universitatea Tehnică din Cluj Napoca
Mihnea Costoiu
Rector Universitatea POLITEHNICA din București
Dan Cașcaval
Rector Universitatea „Gheorghe Asachi” Iași
Florin Drăgan
Rector Universitatea Politehnica din Timișoara
Radu Văcăreanu
Rector Universitatea Tehnică de Construcții București