Acustica bisericilor fortificate primește noi volumetrii sonore. Rezidența Transilvanica prezintă prime audiții absolute în concertele de la Sibiu și Mălâncrav
În această vară, șase compozitori din România, Europa și SUA au călătorit în Transilvania în căutarea de noi surse de inspirație. Au vizitat satele de patrimoniu și au descoperit legende moștenite din străbuni, ulterior împărtăşind toată această experiență în laboratorul de creație ICon Arts. Rezultatul, în primă audiție absolută, în weekend-ul 22 – 23 octombrie la Sibiu și Mălâncrav.
În seara zilei de sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19:00, Rezidența Transilvanica aduce pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu premiera internațională a șase compoziții inspirate de șase edificii – reper din Transilvania. Iar duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00, Biserica fortificată din Mălâncrav își va aprinde felinarele pentru concertul care îi va fi dedicat.
Rezultate ale unui proiect amplu de cercetare, piesele din program vor fi însoțite la Sibiu de proiecții multimedia din care publicul va afla povestea fiecărui spațiu, parte dintr-un traseu cultural ce va fi parcurs inițial în sala de concert și ulterior pas cu pas în căutarea reperelor sonore.
Picturi, decorații, scări misterioase și ferestre de basm, clopote, simboluri medievale și blazoane ale vechilor familii săsești, sunt tot atâtea metafore ce împânzesc textura compozițiilor noi, constituind motive centrale prin care artiștii au păstrat amintirea vie a experienței autentice din Transilvania. Astfel, una dintre intențiile proiectului este ca publicul prezent să asculte activ fiecare compoziție dedicată unui instrument solo, acompaniat de ansamblul de percuție.
Sâmbătă, 22 octombrie, 11 artiști vor concerta sub inspirația localităților Biertan, Copșa Mare, Cund, Valea Viilor, Cloașterf și Mălâncrav.
Ansamblul de percuție ICon Arts
Coord. de Alexandru Anastasiu – vibrafon (Orchestra Națională Radio)
Programul, în primă audiție absolută:
Magdalena Białecka (Polonia) – Cloașterf (pentru soprană – Veronica Anușca și ansamblu de percuție);
- Sebastian Țună (România) – Copșa Mare. Naturalis (pentru vibrafon – Alexandru Anastasiu și ansamblu de percuție);
- Áine Mallon (Irlanda) – Cund (pentru acordeon – Fernando Mihalache și ansamblu de percuție);
- Sebastian Androne – Nakanishi (România – Elveția) – Mălâncrav. Selig (pentru vioară – Ladislau Csendeș și ansamblu de percuție)
- Thomas Vieira (SUA) – Biertan (pentru clarinet – Ciprian Dancu și ansamblu de percuție)
- Diana Gheorghiu (România) – Valea Viilor (pentru flaut – Oana Silișteanu și ansamblu de percuție)
Un al doilea concert, în aceeași formulă, va avea loc duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00, în incinta Bisericii fortificate din Mălâncrav, prilej pentru a oferi înapoi comunității locale povestea acestor locuri revitalizată de amplitudinea versatilă a muzicii noi.
De altfel, cei prezenți la eveniment vor avea prilejul rar de a se bucura de creația unor compozitori de primă pagină a publicațiilor de specialitate, aduși împreună într-o formulă unică de Rezidența Transilvanica.
Un alt scop la fel de important al proiectului, specific rezidențelor creative din mediul internațional, este sprijinul acordat dezvoltării artistice, de a oferi contextul adecvat în timp și spațiu pentru artă, cercetare și reflecție, îndeplinit cu succes și mulțumită implicării partenerilor culturali de care se bucură acest proiect.
La scurt timp de la premieră, lucrările vor putea fi ascultate pe suport multimedia în incinta fiecărei biserici fortificate, parte din itinerariul cultural propus în cadrul acestui proiect.
În final, fiecare dintre cele 6 piese va constitui o parte dintr-o lucrare colectivă modulară intitulată „Suita Transilvanica”.
Informații pe scurt despre artiști, în rândurile de mai jos.
Rezidența Transilvanica este un proiect organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri principali: ICon Arts, Filarmonica de Stat Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, The Contemporary Music Centre Ireland, Fundația Mihai Eminescu Trust.
Despre artiștii Rezidenței Transilvanica
Compozitori:
Áine Mallon – Irlanda, autoarea piesei „Cund” pentru acordeon și ansamblu de percuție, este compozitoare premiată internațional, dar și o apreciată cântăreață, interpretă, multi-instrumentistă și profesoară. Muzica ei este întotdeauna creată în jurul unei povești , fiind descrisă drept „tradițională, dar proaspătă și nouă” (John Rutter CBE).
Magdalena Białecka – Polonia, autoarea piesei „Cloașterf” pentru soprană și ansamblu de percuție, este compozitoare, pianistă, clavecinistă, organistă, vocalistă și dirijoare. Ca tânără artistă, este deja autoarea unui număr important de lucrări pentru claviaturi, două opere, piese instrumentale și cântece vocale, fiind totodată o activă profesoară, teoreticiană și organizatoare de concerte.
Sebastian Androne – Nakanishi – România, autorul piesei „Mălâncrav. Selig” pentru vioară și ansamblu de percuție, este „compozitorul anului 2022” potrivit International Classical Music Awards, fiind descris drept „un adevărat talent, îmbinând creativitatea și versatilitatea atât în muzica contemporană, cât și în coloanele sonore pentru cinema și teatru”.
Thomas Vieira – SUA, autorul piesei „Biertan” pentru clarinet și ansamblu de percuție, și-a început cariera prin studiul instrumentelor de percuție, experimentând diverse genuri, de la afro-caribbean la hip hop underground, de la death metal la deep house, dar muzica clasică occidentală va fi întotdeauna prima sa dragoste, care l-a ajutat să-și dezvolte o voce compozițională unică în cadrul vocabularului cult contemporan.
Sebastian Țună – România, autorul piesei „Copșa Mare” pentru vibrafon și ansamblu de percuție, este câștigător al unui număr impresionant de burse și premii internaționale, fapt ce i-a permis să-și rafineze stilul și să abordeze o gamă largă de genuri precum lucrări solo, muzică pentru cor, cântece, muzică de cameră, scene de operă, lucrări simfonice și vocal-simfonice, multe dintre acestea fiind selectate în programul unor festivaluri prestigioase.
Diana Gheorghiu – România, autoarea piesei „Valea Viilor” pentru flaut și ansamblu de percuție, este co-fondatoare a Academiei și Festivalului ICon Arts Transilvania (din 2003) și este pasionată de întâlnirea dintre muzică, arte și tehnologii. Lucrările ei „incită prin potențialul gestual” (Dan Dediu, compozitor) și „fascinează printr-o polistratificare sonoră foarte rafinată” (violoncelistul Adrian Mantu, RTÉ ConTempo Quartet).
Interpreți:
Oana Silișteanu – solist flautist în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu;
Ciprian Dancu – solist clarinetist în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu;
Ladislau Csendeș – solist violonist, profesor în cadrul Universității Naționale de Muzică București și membru al Trio-ului Aperto;
Veronica Anușca – soprană, solistă a Operei Naționale București;
Fernando Mihalache – solist acordeonist, compozitor, profesor în cadrul Universității Naționale de Muzică București și membru în ansamblurile Accord Vibes și Maxim Quartet;
Alexandru Anastasiu – coordonator al Ansamblului de percuție ICon Arts – solist, vibrafonist în Orchestra Națională Radio, fondator al ansamblului Accord Vibes.
Ansamblul de percuție ICon Arts este format din tineri artiști selectați în perioada Master Class-ului de percuție din cadrul Academiei ICon Arts Transilvania, condus de vibrafonistul Alexandru Anastasiu. Bogdan Dumitraș, Patricia Niculae, Cosmin Dumitriu și Rareș Cristea își vor împărți rolurile în cadrul pieselor scrise special pentru ei în cadrul Rezidenței Transilvanica, trecând pe rând de la instrumentele melodice – precum marimba și vibrafonul – la cele neacordabile – precum congas, rainstick, gonguri, maracass, guiro, shakere, trianglu, flexatone ș.a., pentru a reda bogăția de ritmuri și culori propusă de compozitorii ce s-au lăsat inspirați de magia celor șase biserici fortificate.
Despre UCIMR
Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” este un ONG de utilitate publică cu peste 10.000 membri la nivel național și o activitate de peste 27 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei. Activitatea noastră vizează atât promovarea tinerelor talente, cât și a muzicienilor de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc și universal.
În fiecare an, prin intermediul proiectelor noastre cca. 200 de tineri interpreți se bucură de colaborări periodice la nivel național; alți 150 de artiști consacrați sau la început de carieră sunt implicați în concerte și spectacole în țară și în străinătate; 8 spații neconvenționale sunt activate prin stagiuni muzicale creative și câștigă noi audiențe; zeci de organizații culturale, instituții și artiști independenți își derulează propriile proiecte cu sprijinul nostru; 3 festivaluri se desfășoară la nivel internațional; peste 140 de concerte sunt organizate în toată țara și în străinătate; cel puțin 10 lucrări noi de muzică cultă sunt compuse prin comenzile pe care le lansăm periodic; peste 1.000.000 de persoane în format fizic și online află mai multe despre muzică, artiști și spații de patrimoniu; peste 500 de copii din medii diferite își dezvoltă creativitatea în cadrul atelierelor noastre; peste 1.000.000 de lei sunt investiți în proiecte culturale și generează locuri de muncă, creștere profesională pentru artiști și experiențe memorabile pentru public.