Eurodeputatul umanist, Maria Grapini, cere Guvernului și președintelui României să nu mai cedeze din atribuțiile naționale: „Cum să lăsăm să ne stabilească UE pensiile?”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, cere Guvernului și președintelui României să nu mai cedeze din atribuțiile naționale. „Informarea corectă a românilor privind reprezentarea lor în fața instituțiilor străine este o necesitate!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Concret, Maria Grapini și-a exprimat regretul că premierul Ciucă s-a întâlnit, la Bruxelles, cu europarlamentarii români doar după ce a avut loc întâlnirea oficială cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„I-am fi spus că salariile, pensiile, fiscalitatea, sunt toate de competență națională. Mai mult, nu trebuie să acceptăm reducerea consumului de energie în România pentru că, așa cum am mai spus, o locuință din România consumă de patru ori mai puțin decât media europeană. În al treile rând: punerea în acea platformă comună pentru achiziții de energie dezavantajează România pentru că noi vom pune acolo întreaga cantitate și vom primi atât cât vrea Comisia Europeană”, a precizat Maria Grapini, care, în context, a adăugat că premierul Ciucă trebuia, în privința procentului de 9,4% alocat pensiilor în PNRR, să spună Comisiei Europene doar că introducerea acestui procent a fost o greșeală care trebuie corectată. Potrivit eurodeputatului umanist, acest jalon nu are ce căuta în PNRR.

Mai mult, Maria Grapini a menționat că România nu poate fi obligată să fie solidară, din punct de vedere energetic, cu celelalte state membre ale UE, în condițiile în care “mixul energetic este de competență națională”.

“Înțeleg solidaritatea, dar aceasta trebuie să vină, în primul rând, de la Suedia, care consumă energie de șapte ori cât România sau de la Germania, care consumă de patru ori mai mult decât România. Asta ar trebui să spună premierul, ministrul Energiei sau președintele, la Consilul European, și anume, că solidaritate europeană înseamnă să luăm de la statele care consumă mai mult și să dăm statelor care consumă mai puțin”, a mai spus eurodeputatul Grapini.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a explicat că orice greșeală făcută de un anumit Guvern, în parcursul politic pe care îl are, poate fi remediată dacă, ca decident politic, te duci la Comisia Europeană cu Tratatul în mână, cu argumente clare, și corectezi ce este greșit.

“Cum să lăsăm să ne stabilească UE pensiile? Doamna președinte a Comisiei Europene face greșeala că induce, prin ceea ce spune în conferințele de presă, că CE taie, pune, dă. Greșit! Comisia Europeană poate propune, poate recomanda. Atât timp cât, în Tratatul UE, avem prevăzut explicit care sunt competențele europene și care sunt cele naționale, nu putem să cedăm din subsidiaritate, în defavoarea românilor”, a conchis europarlamentarul umanist.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.