SUA ar putea furniza rachete Patriot Ucrainei. Rusia reacționează!

Share:

Statele Unite sunt deschise trimiterii unor sisteme antiaeriene Patriot pentru armata ucraineană. Totuşi, „în acest moment nu avem planuri să oferim Ucrainei baterii Patriot”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei continuă să fie ”prioritatea majoră” pentru Washington şi restul comunităţii internaţionale, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.
Totuşi, ”în acest moment nu avem planuri să oferim Ucrainei baterii Patriot”, a adăugat el, explicând faptul că aceste sisteme necesită o întreţinere complexă, precum şi un antrenament anume pentru utilizarea lor, astfel că chiar dacă ele ar fi trimise Ucrainei această ţară nu le va putea folosi imediat.
Mai devreme în aceeaşi zi, la reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO care se desfăşoară la Bucureşti, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a insistat asupra cererii Kievului de a primi rachete antiaeriene, printre care a menţionat şi sistemele Patriot, pentru ca ţara sa să se poată apăra în faţa atacurilor ruseşti care-i distrug infrastructura energetică.
În acest timp, la Moscova, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a scris pe Telegram că, ”dacă aşa cum a sugerat (secretarul general al NATO, Jens) Stoltenberg, NATO le va furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personalul NATO, acestea vor deveni imediat o ţintă legitimă pentru forţele noastre armate”.
Această postare a fostului preşedinte rus, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, vine după o alta de asemenea cu referire la NATO, în prima zi a reuniunii ministeriale de la Bucureşti. ”Lumea civilizată nu are nevoie de această organizaţie. Ea trebuie să se pocăiască în faţa umanităţii şi să fie dizolvată ca entitate criminală”, a scris Medvedev, potrivit Reuters.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.