Ludovic Orban acuză: Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR, dar mai ales al lui Iohannis!

Share:
Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a precizat că neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, „un eșec impardonabil” al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis.
„Două țări au votat împotrivă: Austria și Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziția Austriei a surprins complet oficialii români și reprezintă o schimbare de poziție care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomației românești, care au reacționat tardiv și stângaci. Opoziția Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplați de Bulgaria la votul de aderare la spațiul Schengen, deși se știa că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României”, a punctat Orban.
Potrivit fostului premier,  nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă, dar votul lor împotrivă este și rezultatul unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești.
„Este momentul asumării publice a acestui eșec de către coaliția de guvernare. De asemenea, cineva trebuie să plătească pentru acest eșec. Simpla aruncare a oprobiului public asupra statelor care au votat împotriva aderării României nu ne folosește la nimic. Este necesară o analiză serioasă a greșelilor comise și o regândire a strategiei de aderare la Schengen. Nu trebuie exclusă nici posibilitatea de a ataca la CJUE decizia.
Este dreptul românilor să circule liber în Uniunea Europeană și obligația autorităților publice din România de a obține acest drept pentru cetățenii români, drept garantat de Tratatele UE”, a conchis liderul Forta Dreptei.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.