Cine poate fi afectat de sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian constă în compresia unui tunel situat la nivelul încheieturii mâinii prin care trece nervul median. Acesta permite sensibilizarea degetelor, iar în momentul în care devine comprimat, acesta provoacă disconforturi la nivelul mâinii și nu numai. Compresia tunelului poate fi însoțită, de multe ori, de amorțeală sau de furnicături, dar și de o durere ascuțită. Așadar, este firesc să te întrebi cine poate fi afectat de sindromul de tunel carpian?

Persoane expuse acestei afecțiuni 

Dezvoltarea sindromului de tunel carpian poate fi promovată de anumiți factori diferiți. Așa cum hernia de disc poate avea cauze multiple și acest sindrom poate fi cauzat de diverși factori. Poate fi o patologie înnăscută, dar poate apărea și ca urmare a unei traume.

Totodată, sindromul de tunel carpian poate fi favorizat de anumite boli inflamatorii, așa cum ar fi artrita, bolile metabolice precum diabetul sau patologiile endocrine care pot duce la obezitate sau la hipotiroidism.

Această afecțiune este favorizată și de prezența unei sarcini – deși aceasta nu este considerată patologie, perioada de sarcină este considerată una propice apariției unor tulburări legate de sindromul de tunel carpian. Acest fapt ar putea fi legat de retenția de apă în sarcină, aceasta contribuind la comprimarea nervilor. De asemenea, variațiile hormonale ar putea crea un mediu favorabil declanșării acestei patologii.

Într-adevăr, este mai liniștitor, sau poate pur și simplu tentant, să cauți o singură cauză a sindromului de tunel carpian, însă în cele mai multe cazuri este vorba, de fapt, despre o combinație de factori care sunt destul de dificil de identificat.

Profesii cu risc ridicat

Există anumite meserii care pot favoriza apariția acestei patologii. Mișcările repetitive sunt cele care cresc riscul de a dezvolta acest sindrom, pentru că, fiind supra-stresate, tendoanele pot dezvolta inflamații și pot provoca dureri destul de ascuțite.

De regulă, un risc crescut de a suferi de acest sindrom se regăsește în cazul persoanelor care au ocupația de casier, mai ales că este vorba despre mișcările repetitive pe care aceștia le fac, dar și măcelarii care își desfășoară activitatea într-un mediu frigorific, cei din domeniul restaurantelor și hotelurilor care repetă zilnic aceleași activități și fac aceleași gesturi, cei din construcții, mai ales dacă sunt folosite echipamente de lucru cu vibrații sau cei care folosesc în mod frecvent, pentru perioade îndelungate, tastatura sau mouse-ul.

Așadar, sindromul de tunel carpian este favorizat de numeroși factori, dar și de practicarea unor diverse meserii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.