Scandal uriaș: Sute de copii au murit după ce au consumat sirop de tuse contaminat cu substanțe chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel!
Peste 300 de copii din trei țări au murit după ce au consumat sirop de tuse contaminat cu substanțe chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel. Organizația Mondială a Sănătății este în alertă și a lansat luni un apel la ”o acţiune imediată şi coordonată” în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute.
Organizația Mondială a Sănătății anchetează o posibilă legătură între siropurile de tuse contaminate și decesele a peste 300 de copii din trei țări. Decesele copiilor din cauza leziunilor renale acute au început în iulie anul trecut în Gambia, urmate de cazuri în Indonezia și Uzbekistan. Cele mai multe dintre decese s-au înregistrat în rândul ”copiilor sub cinci ani”, susține raportul OMS.
OMS a declarat că decesele sunt legate de siropurile de tuse eliberate fără prescripție medicală pe care copiii le-au luat pentru boli comune și care aveau un conţinut ridicat de dietilen glicol şi de etilen glicol. ”Aceste substanţe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel şi pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici”, a avertizat OMS, adăugând că ”nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”.
Până în prezent, OMS a identificat șase producători de medicamente din India și Indonezia care au produs siropurile respective. OMS a emis avertizări referitoare la siropurile fabricate de companiile indiene Marion Biotech şi Maiden Pharmaceuticals şi a îndemnat statele să-şi sporească eforturile pentru depistarea şi retragerea din circulaţie a tuturor medicamentelor contaminate, să supravegheze mai strict lanţurile de aprovizionare şi să dea alarma în cazul descoperirii unor produse neconforme.
OMS susţine că ”nu este vorba despre incidente izolate” şi solicită ”măsuri imediate şi coordonate”.
Fabricanţii de medicamente ar trebui ”să cumpere doar excipienţi de calitate farmaceutică şi doar de la furnizori acreditaţi”, a subliniat OMS.