Divergențe între medici pe tema siguranței reutilizării stimulatoarelor cardiace

Din punct de vedere juridic, a arătat că ”statul român a interzis printr-o Ordonanţă din 2021, în iulie, reutilizarea şi reprocesarea acestor dispozitive.

Medicul român Radu Lupescu, anestezist şi preşedintele Asociaţiei Medicilor din Clinica Rhéna de la Strasbourg, a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News TV, despre stimulatoarele cardiace prelevate de la decedaţi, că studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure şi nu este un risc mai mare sporit de infecţie, dacă aceste stimulatoare sunt verificate de către profesionişti înainte de a fi reimplantate la pacienţi. El a mai spus că dispozitivele noi sunt foarte scumpe, între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un stimulator cardiac şi până la 15.000 de euro pentru un defibrilator, şi aici vorbim doar de dispozitive şi nu şi sondele şi costul operaţiei.

”Plecând de la acest eveniment care pune în lumină accesul la aceste stimulatoare cardiace, să vedem dacă putem face ceva pentru pacienţii din România”, a arătat Lupescu.

El a menţionat că, din perspectivă medicală, ”studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure, şi nu este un risc mai mare sporit de infecţie, dacă aceste stimulatoare sunt verificate de către profesionişti înainte de a fi reimplantate la pacienţi” şi se respectă procedurile de sterlizare.

”Din punct de vedere medical, lucrurile sunt destul de clare, este un avantaj dacă sunt folosite într-un cadru definit”, a spus Lupescu.

Medicul a mai spus că este şi aspectul financiar, şi anume faptul că ”dispozitivele noi sunt foarte scumpe, între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un stimulator cardiac şi până la 15.000 de euro pentru un defibrilator replantabil, şi aici vorbim doar de dispozitive şi nu şi sondele şi costul procedurii, al operaţiei”.

”Costă foarte mult, deocamdată statul român nu este capabil să suporte aceste cheltuieli, pacienţii trebuie să scoată sume mari din buzunar şi este o cerer foarte mare de astfel de dispozitive”, a menţionat el.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.