Noi modificări la Codul Rutier!
Se schimbă regulile în Codul Rutier. Guvernul României a adoptat de curând Regulamentul de aplicare a Codului Rutier care clarifică aspecte din legislație, dar și pentru a elimina unele interpretări neunitare ale acesteia.
Au fost stabilite regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu și circuitul permiselor de conducere reținute de oamenii legii în funcție de natura abaterilor.
Vorbim de HG 130/2023, care se aplică de când a intrat în Monitorul Oficial, adică de pe 17 februarie. Actul normativ vizează schimbarea Regulamentului de aplicare a Codului rutier, aprobat prin HG nr. 1.391/2006, potrivit avocat.net.
A fost definită intersecția cu sens giratoriu și s-au stabilit regulile de circulație aplicabile în cazul acesteia. Intersecția cu sens giratoriu e dirijată, semnalizată ca atare și are una sau mai multe benzi de circulație. Pe aceste benzi circulația se desfășoară într-o singură direcție, în jurul unei zone centrale.
Potrivit legiuitorului, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Polițiștii de frontieră pot să verifice în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.
Ce se întâmplă cu permisele de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi
Permisul auto se dă serviciului poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile. Asta dacă titularul nu a cerut restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.
În ce constă „retragerea permisului de conducere”.
Inițiatorii au considerart că această redefinire era necesare ca să fie introduse toate cazurile în care se dispune măsura. Această retragere a permisului poate fi aplicată și în cazul celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic. Mai există și situația în care șoferul nu a putut fi supus testării pentru stabilirea concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar pare sub influența acestora.