Crește numărul adolescenților care cer operații estetice!

În era selfie-urilor și a filtrelor utilizate pe rețelele de socializare, din ce în ce mai mulți adolescenți vor să apeleze la medicina estetică pentru a-și îmbunătăți înfățișarea. Conform statisticilor, în prezent 4% dintre pacienții clinicilor estetice au vârsta între 13 și 19 ani. Deși există tratamente pot fi efectuate înaintea majoratului, pentru a rezolva anumite probleme de natură estetică sau funcțională, multe alte intervenții sunt contraindicate. Medicul chirurg estetician Iancu Morad ne spune care sunt acestea.

„Statisticile realizate la nivel internațional arată că un număr din ce în ce mai mare de adolescenți apelează în ultimii ani la medicina estetică. Spre exemplu, Societatea Americană a Chirurgilor Plastici a publicat un studiu care arată că, în 2017, aproximativ 229.000 de tratamente și operații estetice au fost efectuate pe pacienți cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. În prezent, statisticile arată că circa 4% dintre pacienții care apelează la medici esteticieni sunt adolescenți.

Printre procedurile la care tinerii apelează cel mai des se numără rinoplastia, pentru corectarea formei nasului sau îmbunătățirea funcționalității acestuia, reducția mamară în cazul băieților, care au dezvoltat ginecomastie, și otoplastia pentru corectarea urehilor clăpăuge. Aceștia apelează și la proceduri nonchirurgicale, cum ar fi eliminarea pilozității în exces cu ajutorul laserului, tratamente faciale și unii chiar botox. E important să știm că există tipuri de operații și proceduri care nu sunt indicate în cazul adolescenților”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Fără acid hialuronic și mărirea sânilor la tineri!

„În vreme ce, spre exemplu, rinoplastia sau otoplastia sunt operații care rezolvă probleme reale de natură estetică și pot fi efectuate chiar și la pacienți de vârste mai fragede de către un medic chirurg certificat și cu experiență, alte intervenții nu sunt recomandate. Vorbesc aici despre intervenții precum implanturile mamare, liposucția sau tratamentele cu substanțe injectabile. Pe lângă faptul că pacienții sunt încâ în perioada de creștere, un motiv important pentru care nu sunt recomandate este că nu există încă îndeajuns de multe studii realizate pe această categorie de vârstă care să le ateste siguranța. Pentru orice medic, siguranța pacientului trebuie să fie primordială. Este îngrijorător faptul că, la nivel internațional, studiile arată o creștere a utilizării substanțelor injectabile la adolescenți pentru augmentarea buzelor sau a pomeților, de exemplu, atâta timp cât nu există suficiente dovezi că ele sunt sigure pentru pacienții atât de tineri”, mai spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.

De ce apelează tinerii la medicina estetică?

„Rețelele de socializare au atras și mai mult atenția fiecăruia asupra modului în care arată. Tinerii sunt printre cei mai vizați. Ei văd pe telefon ce au făcut alții pentru a arăta mai bine, dar nu știu că nu este potrivit în cazul lor. Nu îți poți mări buzele atunci când ai 15 ani, nu poți apela la liposucție ca să slăbești, nu își mărești bustul dacă nu ești mulțumită de dimensiunea lui. Tinerii sunt în plin proces de creștere, de maturizare, iar organismul lor trece prin multe modificări. Medicul să se asigure că fiecare potențial pacient, mai ales la o vârstă fragedă, este supus unei evaluări preoperatorii atente și extinse pentru a se clarifica dacă acesta este un candidat potrivit pentru procedura dorită”, adaugă medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Ce operații estetice pot face tinerii

Rinoplastie

„La adolescenții cu deformări semnificative ale nasului, ce provoacă dificultăți de respirație, se poate recomanda rinoplastia, însă după 15-16 ani în cazul fetelor și 16-18 ani în cazul băieților, pentru că atunci se încheie etapa de dezvoltare a nasului. Doar în anumite situații excepționale, această procedură se poate efectua și la vârste mai mici”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Mamoreducție

„Reducția mamară se efectuează la băieții cu glandele mamare excesiv dezvoltate sau la fetele adolescente cu un bust prea proeminent pentru a atenua durerile de spate. Cu toate acestea, este important să ne asigurăm că intervenția chirurgicală este efectuată după finalizarea etapei de dezvoltare a sânilor, care are loc de obicei între 17 și 19 ani”, spune medicul Iancu Morad.

Otoplastie

„Chirurgia pentru corectarea urechilor deformate poate fi efectuată încă de la vârsta de cinci ani, deoarece atunci urechea este aproape complet dezvoltată”, mai spune Dr. Iancu Morad.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.