Președintele Iohannis, mesaj tranșant către Austria: România nu se regăseşte pe ruta migraţiei ilegale, „nici ca origine, nici ca țară de tranzit!”

Klaus Iohannis contrazice din nou Austria în legătură cu refuzul de a vota aderarea României în Schengen. Șeful statului a declarat luni că România nu se regăseşte pe ruta migraţiei ilegale, „nici ca origine, nici ca țară de tranzit”.

„Cred că este clar pentru noi toți că granițele Uniunii trebuie să fie suficient de puternice, astfel încât să păstrăm controlul, și trebuie, bineînțeles, să putem să garantăm securitatea internă a Uniunii. În prezent, aceasta înseamnă că pe la graniță are voie să treacă cel care îndeplinește condițiile. Că nu este întotdeauna așa am constatat însă din 2015, iar după aceea au existat în mod repetat discuții pe această temă.

Cred că România face o figură foarte bună în apărarea și organizarea graniței externe, iar noi avem o graniță externă foarte lungă. România nu este o țară de origine a migrației ilegale și, ca să o spunem drept, nici o țară de tranzit pentru migrația ilegală. Dar tema ne preocupă foarte mult și luăm măsuri să îmbunătățim permanent posturile de frontieră externe, să le întărim, să le digitalizăm și să apărăm întreaga graniță externă cât mai bine. Facem acest lucru și cred că este foarte corect ca Uniunea Europeană să contribuie corespunzător la acoperirea costurilor acestei protecții a frontierei.

Au existat în ultima vreme niște discuții mai agitate despre finanțarea UE și ce să se facă cu aceasta la granițele externe. Fac parte dintre cei care sunt de părere că nu trebuie să înălțăm ziduri, ci să întărim granițele mai inteligent, adică prin supraveghere cu tehnologie înaltă, cu personal bine pregătit și dotat, cu un flux de informații foarte eficient și cu o bună cooperare cu statele vecine, dar și cu țările de origine ale migranților – cred că nu trebuie să uităm asta”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la conferința de presă comună de luni seară cu premierul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, potrivit presidency.ro.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.