Maria Grapini cere decalarea, cu un an, a termenului de cheltuire a fondurilor de 50 miliarde din REACT-EU. Eurodeputatul PUSL critică, totodată, modul de împărțire a banilor la statele membre!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în Grupul S&D, cere decalarea termenului de cheltuire a fondurilor de 50 miliarde din REACT-EU, adăugate la fondurile de coeziune. Concret, eurodeputatul Grapini propune prelungirea acestui termen cu un an, adică până la finele lui 2024!  De asemenea, europarlamentarul umanist critică împărțirea banilor pe statele membre, România având doar 51 de euro/ cap de locuitor, față de alte state precum Spania sau Italia, unde suma este de peste 300 de euro/ cap de locuitor.

În cadrul unei intervenții ferme în PE, Maria Grapini a adresat, punctual, mai multe întrebări Comisiei Europene pe tema repartizării și cheltuirii celor 50 de miliarde de euro din REACT-EU: Nu credeți că ar trebui ca, pentru aceste fonduri, al căror termen limită de cheltuire este 2023, acesta să fie prelungit până la finele anului 2024?  În caz contrar, nu credeți că există pericolul, care rezultă și din studiile pe această temă efectuate de Comisie, ca aceste sume să nu poată fi cheltuite de statele membre până la finele anului 2023 sau să existe greșeli, din cauza grabei, în modul în care acestea sunt cheltuite?”, a punctat eurodeputatul PUSL.

Mai mult, europarlamentarul umanist critică modul în care au fost distribuiți acești bani pe statele membre.

„Din punctul meu de vedere, repartizarea fondurilor este disproporționată pentru că avem o „plajă largă”, de la peste 300 de euro pe cap de locuitor până la 20 de euro pe cap de locuitor. Culmea este că, pentru statele membre care au mai puțină coeziune, cum este România, sunt bani mai puțini. Pe de altă parte, “în top”, sunt Italia și Spania, cu peste 300 de euro pe cap de locuitor, în timp ce România are repartizate doar 51 de euro pe cap de locuitor”, a mai spus Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul PUSL a cerut Comisiei Europene să-și expună punctul de vedere față de faptul că, la nivelul UE, nu există indicatori unificați pentru cheltuirea acestor sume, în contextul în care fiecare stat membru și-a stabilit proprii indicatori.

În aceste condiții, a avertizat Maria Grapini, este foarte greu ca un stat membru să poată fi tras la răspundere pentru cheltuirea eronată a acestor fonduri.

“Cum vede însă Comisia soluția pentru a ajunge la niște indicatori unici pentru cele 27 de state membre pentru că, până la urmă, avem același buget și același scop în cheltuirea banilor?”, a conchis europarlamentarul român.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.