Inaugurarea Centrului Italian de Excelență „Leonardo da Vinci” din Cluj-Napoca

Joi, 23 martie 2023, în cadrul prestigioasei Facultăți de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost inaugurat Centrul Italian de Excelență „Leonardo da Vinci”, constituit de Confindustria Romania împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai.

Este vorba despre o inițiativă extraordinară deoarece, pentru prima dată în ultimii 25 de ani de interacțiune economică intensă între Italia și România, un astfel de proiect operațional și ambițios este efectiv implementat, aducând în mod concret mediul productiv și industrial al celor mai mari investiții italiene din țară mai aproape de mediul universitar românesc.

Proiectul Centrului „Leonardo da Vinci” a fost unul dintre principalele obiective ale celui de-al doilea mandat al Președintelui Confindustria România, Giulio Bertola, ce a putut fi concretizat imediat prin intermediul Protocolului de colaborare semnat anterior cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Doresc să mulțumesc Rectorului Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel DAVID, prorectorilor, prof. univ. dr. Bálint MARKÓ, conf. univ. dr. Alexandra MUȚIU și conf. univ. dr. Christian SĂCĂREA, pentru deschiderea cu care au primit propunerea noastră. Adresez mulțumiri și conf. univ. dr. Răzvan V. MUSTAȚĂ – decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, pentru punerea la dispoziție a spațiului ce găzduiește Centrul nostru de Excelență. Pentru prima dată, în interacțiunea economică dintre Italia și România, societățile cu capital italian vor putea interacționa cu studenții români în mod constant, pe tot parcursul ciclului lor de studii, și nu doar în ultimul an. Consider că această inițiativă marchează un punct de cotitură cu adevărat inovator în relația de colaborare dintre antreprenori și tinerii studenți, care reprezintă viitorul acestei țări”, a declarat Președintele Confindustria România, Giulio Bertola.

Printre activitățile care vor fi desfășurate în cadrul Centrului de Excelență al Confindustria România se vor număra activitățile de cercetare științifică, cele educaționale (formarea studenților și stagiile de practică), facilitarea includerii absolvenților Universității Babeș-Bolyai în mediul economic al societăților italiene, includerea studenților Universității Babeș-Bolyai care urmează studii universitare de licență, masterat și doctorat în cadrul programelor de internship oferite de companiile italiene. De asemenea, Centrul „Leonardo da Vinci” va contribui la promovarea colaborării dintre Universitatea Babeș-Bolyai și universitățile italiene, putând să propună și burse de studii pentru studenți, oferite de societățile asociate la Confindustria Romania.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Prof. univ. dr. Daniel David, a declarat că noul Centru arată deja o colaborare instituționalizată cu Confindustria Romania, dincolo de numeroasele programe pe care le-am implementat deja împreună. De asemenea, arată viziunea UBB de deschidere către mediul socio-economic, într-o logică de influență bidirecțională. FSEGA – prin profil, mărime și performanță – este locul cel mai indicat pentru acest demers, deși beneficiul și implicarea UBB vor fi mult mai largi, dincolo de o singură facultate.

Varietatea sectoarelor reprezentate în cadrul acestei inițiative este un atu al acestei colaborări, mulțumită implicării celor 16 societăți ale Confindustria România care au acceptat să fie membri fondatori ai Centrului: Antico & Partners, Crowe Finexpert Boscolo, IFIS Finance-Banca Ifis, Intesa Sanpaolo Bank, Manni Group, OCA Global, Pirelli Tyres, Prysmian Group, Reply Technology, Rifil, Grupul Monza România, SIAD, Tomasi Group, Unicredit Bank, GeoStru și Veta. Acest lucru reprezintă o demonstrație clară a potențialului exprimat de acest proiect.

Accesul la inaugurarea Centrului de Excelență „Leonardo da Vinci” a fost rezervat unui număr restrâns de invitați.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.