Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, mesaj tranșant: Faptul că noi avem astăzi o cantitate enormă de vaccinuri anti-Covid expirate este, exclusiv, din vină națională!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, în calitate de raportor al descărcării de gestiune a Comisiei Europene privind exercițiul financiar 2021, a votat pentru amânarea descărcării, având în vedere lipsa cooperării președintei Ursula von der Leyen în a desecretiza contractele de achiziții de vaccinuri din perioada pandemiei.

În context, Maria Grapini solicită, în continuare, realizarea unor anchete privind achizițiile din bani publici, din perioada pandemiei.

“În primul rând, vreau să vă spun că, atunci când s-a declanșat această pandemie, eu nu am votat cele două Regulamente. Nu le-am votat pentru că erau atât de imprecis formulate încât au permis, și asta s-a și întâmplat, ca statele membre să îngrădească, mult mai mult decât ar fi trebuit, drepturile cetățenilor. Una dintre pozițiile adoptate de mine, în calitate de membru al Comisiei pentru libertăți civile, făcea referire foarte clară la faptul că aceste Regulamente vor crea aceste nedreptăți care vor conduce la încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Totodată, Maria Grapini, a menționat că, în calitatea sa de membru al comisiei pentru control bugetar, a solicitat comisarului pentru Sănătate, dar și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (care nu a venit la întâlnirea cu membrii comisiei!) să transmită care a fost temeiul care a condus la acest preț privind vaccinurile pentru a se ști, foarte clar, de ce s-a plătit atât și care au fost condițiile din contractul încheiat cu producătorii de vaccinuri.

În contextul în care Ursula von der Leyen a refuzat să ofere comisiei pentru control bugetar aceste informații, eurodeputatul PUSL a spus că membrii comisiei s-au adresat ombusdmanului european care, la rândul său, a solicitat președintei Comisiei Europene aceste date.

“ În condițiile în care președintele Comisiei Europene nu a pus la dispoziție, nici la această oră, datele solicitate, eu, ca raportor pe descărcarea de gestiune a comisiei, nu am votat descărcarea de gestiune a Comisiei Europene exact pentru acest motiv. Aici lucrurile se împart în două și o spun foarte clar pentru a nu exista confuzii pentru că, deseori, se spune că tot ce s-a greșit în privința pandemiei, la nivel național, este cauzat de deciziile luate la nivel european. Faptul că noi avem astăzi o cantitate enormă de vaccinuri expirate și avem foarte multe materiale neconforme este exclusiv din vină națională”, a mai menționat Maria Grapini.

Mai mult, europarlamentarul umanist a explicat că deși contractarea totală a dozelor de vaccin anti-Covid a fost apanajul Comisiei Europene, cantitățile au fost comandate de fiecare stat membru al UE în parte.

“Am cerut ca și în România să se cerceteze cine și de ce a comandat această cantitate enormă de vaccinuri care au rămas în stoc, care au expirat și care au adus grave prejudicii bugetului de stat. Dacă nu există o plângere nominală, instituțiile statului trebuie să să se autosesizeze”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.