Alegerile europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024!

​​Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene (UE) în perioada 6-9 iunie 2024, a anunțat șefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

Pentru că în țara noastră alegerile se organizează duminica, scrutinul ar urma să se desfășoare, cel mai probabil, duminică – 9 iunie 2024.

Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma scrutinului, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene. În prezent, șefa organului executiv al UE este Ursula von der Leyen.

Tot anul viitor vor avea loc și alegerile locale, parlamentare și prezidențiale în țara noastră. La nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin.

Parlamentul European are 705 de deputați, ce reprezintă toate țările din Uniunea Europeană.

România are la nivelul Parlamentului European a șasea cea mai mare reprezentativitate, din 27 de state, după Germania – 96 de eurodeputați, Franța – 79, Italia – 76, Spania – 59, Polonia – 52. România are 33 de reprezentanți, înaintea Țărilor de Jos – 29, respectiv Belgia, Cehia, Grecia, Ungaria, Portugalia și Suedia, fiecare cu câte 21 de deputați.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.