Comisia Europeană cere, din nou, Consiliului European să permită aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen!
Comisia Europeană cere Consiliului European să permită aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi să consolideze securitatea internă a acestui spaţiu de liberă circulaţie pentru a combate criminalitatea organizată şi traficul de droguri.
Comisia Europeană a prezentat, marţi, un nou raport privind situaţia Spaţiului Schengen, în care îşi exprimă încă o dată sprijinul pentru aderarea Bulgariei şi României până la sfârşitul anului. Comisia solicită din nou Consiliului UE să permită ambelor ţări să fie admise pe deplin în Schengen.
În urmă cu 12 ani, Comisia a confirmat că Bulgaria şi România sunt pregătite să devină parte deplină a spaţiului fără controale la frontieră.
În noiembrie 2022, Comisia Europeană a reafirmat că cele două ţări sunt pregătite de aderare. Inspecţiile efectuate în ambele ţări, în toamna anului trecut, nu numai că au confirmat concluziile din 2011 conform cărora Bulgaria şi România îndeplinesc condiţiile relevante, dar au demonstrat că pun în aplicare în mod corespunzător cele mai recente modificări ale regulilor Schengen şi au o contribuţie-cheie la buna funcţionare a Spaţiului Schengen. Comisia remarcă faptul că menţinerea controalelor la frontieră are consecinţe negative importante pentru economie şi mediu, precum şi pentru cetăţenii bulgari şi români şi pentru UE în ansamblu.
Timpii de aşteptare crescuţi la graniţe duc la cozi lungi pentru autovehicule şi costuri ridicate, competitivitate redusă pentru întreprinderi, întrerupere a lanţurilor de aprovizionare şi venituri reduse pentru turism. Incertitudinea legată de întârzierile la frontiere şi birocraţia poate descuraja investiţiile străine şi poate submina coeziunea economică şi socială dintre ţările UE, se arată în raport.
România şi Bulgaria au acţionat permanent ca principali participanţi la dezvoltarea dispoziţiilor acquis-ului Schengen. Este timpul ca UE să îşi îndeplinească angajamentul de a le acorda statutul de membru cu drepturi depline în Spaţiul Schengen şi de a consolida suplimentar unitatea europeană în acest fel, menţionează Comisia Europeană.