Cinci greșeli pe care le facem vara și care ne atacă dinții

A sosit vara, iar mulți dintre noi se gândesc deja la vacanța de care se vor bucura în perioada imediat următoare. Dincolo de entuziasmul unui concediu mult-așteptat, este important să nu scăpăm din vedere sănătatea dinților pentru că orice complicație apărută în această perioadă ne poate da peste cap și toate planurile de distracție și relaxare. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, trece în revistă cinci obiceiuri pe care mulți dintre noi le au vara, și care, însă, au efecte negative asupra dinților noștri.  

1.Mâncăm prea mult zahăr

„Chiar dacă este vară, suntem în vacanță și simțim că merităm să ne răsfățăm cu mai multe dulciuri decât o facem de obicei, trebuie să avem mare grijă la cantitate deoarece, așa cum știm, zahărul afectează sănătatea dinților. Bacteriile care trăiesc în cavitatea orală nu fac deloc echipă bună cu zahărul și, când se întâlnesc, apare placa bacteriană. Dacă ea nu este îndepărtată la timp, în cabinetul stomatologic, apare un mediu acid care demineralizează dinții. Smalțul se sensibilizează și astfel devenim mai predispuși la apariția cariilor”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
2.Nu bem suficientă apă

„Hidratarea optimă este importantă pe tot parcursul anului, dar, în special, în zilele toride de vară. Atunci când organismul este deshidratat, corpul nu produce o cantitate suficientă de salivă. Aceasta are rolul de a echilibra pH-ul din gură și curăța bacteriile și resturile de alimente de pe dinți, prevenind apariția plăcii bacteriene. Așadar, e important atât pentru starea noastră generală de sănătate, cât și pentru binele danturii noastre, să bem cât mai multă apă”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
3.Nu mai mergem la dentist în timpul verii   

„Există posibilitatea ca, spre exemplu, perioada vacanței să se suprapună cu vizita periodică la medicul stomatolog. Recomand să nu anulăm această vizită, și să o reprogramăm cu câteva zile înainte să plecăm. Aceste vizite periodice la medic sunt esențiale și trebuie să le respectăm cu strictețe pentru că ele ne pot ajuta să prevenim apariția unor probleme sau să le tratăm în fază incipientă pe cele care poate au apărut deja. Cu cât prevenim sau tratăm mai la început, cu atât ne chinuim mai puțin și cheltuim mai puțin. De asemenea, pentru că nu am fost la dentist înainte de plecare, e posibil să se agraveze o problemă dentară deja existentă și nedescoperită, exact în concediu. Pentru că nu avem acces la medicul stomatolog, luăm antiinflamatoare, durerea trece, iar, când revenim acasă, uităm să mai mergem la medic. Această abordare este greșită din aceleași considerente pe care le-am explicat mai sus. Luând antiinflamatoare, noi tratăm durerea, nu cauza ei. Durerea poate că dispare temporar, însă cauza rămâne și, netratată, nu trece de la sine, ci se agravează. Cu toții vrem o vacanță fără  peripeții, astfel că o vizită la stomatolog înainte ne poate feri de multe neplăceri”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

4.Nu clătim gura cu apă după ce consumăm alimente sau băuturi acide

”Într-o zi toridă de vară, vrem cu toții să ne delectăm cu un cocktail răcoritor sau cu o înghețată delicioasă. Dacă avem dinți sensibili însă, consumul de băuturi și alimente la temperaturi extreme ne poate crea un real disconfort. De aceea, este mai bine să încercăm să le evităm. Bineînțeles, recomand mersul la medic și identificarea cauzei sensibilității dentare. Tot în acest sens, ar fi ideal să evităm alimentele și băuturile acide pe cât posibil. Acestea afectează smalțul dentar și contribuie la sensibilizarea dinților. Dacă totuși le consumăm, clătim gura cu apă imediat după ca să reechilibrăm pH-ul din interiorul cavității orale”, spune medicul.

5.Nu avem grijă la clorul din piscină

„Clorul din piscină ne poate deshidrata pielea și părul și poate provoca eroziuni dentare. Eroziunea dentară apare atunci când avem de-a face, în mod repetat, cu pH-uri scăzute. De aceea, o vizită la piscină, o dată la două sau trei săptămâni, nu ne va pune în niciun fel în pericol. Dacă mergem însă zilnic sau suntem înotători pasionați, care practică constant acest sport, se recomandă anumite precauții”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

6. Cum avem grijă de sănătatea dinților în sezonul cald

„O dietă bogată în fibre contribuie la stimularea producției naturale de salivă, iar asta ne ajută să ne păstrăm dantura curată și sănătoasă. Bineînțeles, atât timp cât respectăm rutina zilnică de igienă orală și mersul periodic la medicul stomatolog. După cum spuneam, saliva este importantă pentru a reduce efectele negative ale acizilor și diferitelor enzime asupra dinților. Putem, de asemenea, să consumăm cât mai multe alimente bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate. Din când în când, putem să mestecăm și gumă fără zahăr. Ea contribuie la stimularea producției se salivă și curăță resturile alimentare”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.