Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, susține reducerea prețurilor la alimentele de bază pentru cetățeni!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a reiterat necesitatea unor măsuri prin intermediul cărora producătorii români să fie protejați și cetățenii să poată să aibă acces la alimentele de bază.

Potrivit eurodeputatului Grapini, este nevoie ca Guvernul să intervină acum în piață, având în vedere raportul între puterea de cumpărare și prețul produselor de bază.

“S-a specificat că va fi un acord între părți. Dacă se va încheia acordul, nu se va încălca nicio reglementare europeană și, în context,  se poate realiza pe ce interval dorim noi. Dacă însă se va face printr-un act legislativ, trebuie notificată Comisia Europeană și acest lucru se poate face doar pe o perioadă temporară. Să fie clar: această reducere a prețului alimentelor de bază poate fi făcută în cele două moduri. Însă trebuie făcută inteligent!”, a punctat Maria Grapini, care, în context, a adăugat că trebuie ținut cont și de poziția producătorilor în această privință.

Europarlamentarul PUSL a mai precizat că prima verigă este producătorul și, de aici, trebuie să se adauge peste prețul de cost. Apoi, a mai spus Maria Grapini, pe fiecare verigă, adaosurile comerciale trebuie să fie stabilite în așa fel încât cetățeanul să nu cumpere laptele, spre exemplu, cu nouă lei, în timp ce producătorul îl vinde doar cu doi lei.

“Trebuie precizat clar care sunt alimentele de bază și, după ce vor fi stabilite, vor fi discutate foarte clar costurile tuturor verigilor, de la producător până la prețul de la raft, pentru că este clar că adaosurile comerciale trebuie să fie libere, într-o economie de piață. Dar, așa cum spuneam, dacă nu va fi un acord, situația se poate reglementa cu avizul Comisiei Europene. Important este însă ca românii să fie cei câștigați”, a conchis europarlamentarul PUSL.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.