Eurodeputatul Maria Grapini, pune „punctul pe i”: Potrivit transportatorilor, pierderile suferite de România în urma neintrării în Schengen: 23 de miliarde de euro!
maria.grapini@europarl.europa.eu
Eurodeputaţii au adoptat, recent, cu 526 de voturi „pentru”, 57 voturi „împotrivă” şi 42 abţineri, o rezoluţie prin care solicită Consiliului UE să aprobe aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, până la sfârşitul anului 2023. Parlamentul European subliniază că ambele ţări au îndeplinit deja cerinţele necesare pentru a fi admise în Schengen.
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a precizat la rândul său că, din 2014, de când este europarlamentar, a votat nu mai puțin de șase rezoluții pentru aderarea României la Schengen.
„În această ultimă rezoluție, adoptată de PE, cererile sunt extrem de punctuale și mă refer aici inclusiv la cererea de despăgubiri. Eu am deja niște sume primite de la transportatori și vorbesc și în acest caz de o sumă foarte mare, de circa 23 de miliarde de euro, dacă luăm în calcul faptul că trebuia să intrăm în Schengen încă din anul 2011!”, a punctat eurodeputatul Grapini.
De asemenea, Maria Grapini s-a declarat foarte bucuroasă că, în susținerea României, au avut intervenții ferme atât președintele comisiei pentru libertăți civile, cât și colegi din Irlanda.
Totodată, eurodeputatul PUSL i-a solicitat, miercuri, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul PE de la Strasbourg, comisarului responsabil pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius, să îi transmită președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Austria trebuie să intre în infringement. De asemenea, Maria Grapini a reiterat necesitatea ca Austriei să îi fie impusă de către Comisia Europeană plata pierderilor economice pe care România le-a suferit în acest an și, implicit, toate despăgubirile aferente.
Concret, PE „subliniază necesitatea de a analiza posibilităţile actuale şi potenţiale viitoare de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene” şi „invită Consiliul UE să ia măsuri pentru a evita utilizarea abuzivă a dreptului de veto”.