Peste 40 de state iau în calcul alăturarea la grupul BRICS

Mai mult de 40 de state şi-au exprimat interesul de a se alătura grupului BRICS, a declarat joi principalul diplomat sud-african responsabil cu relaţiile cu acest bloc, transmite Reuters.

Anil Sooklal şi alţi oficiali din Ministerul de Externe li s-au adresat jurnaliştilor la Johannesburg, la o zi după ce Africa de Sud a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent în persoană la summitul BRICS ce va avea loc în acest oraş între 22-24 august.

Chestiunea referitoare la cât de mult şi de rapid să fie extins acest club – din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – este o prioritate pe agenda summitului ţărilor care caută să fie o contrapondere la hegemonia percepută a Occidentului condus de SUA în afacerile globale.

În afară de cele 22 de state care au cerut în mod oficial să se alăture, a spus Sookal, există ‘un număr egal de ţări care şi-au exprimat informal interesul de a deveni membri BRICS (….) (inclusiv) toate ţările importante din Sudul Global’.

Oficialii sud-africani vor ca BRICS să devină un campion al lumii în curs de dezvoltare, iar Argentina, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Cuba, Republica Democratică Congo, Insulele Comore, Gabon şi Kazahstan şi-au exprimat interesul.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.