Zeci de state vor să intre în BRICS!

BRICS are planuri mari. Pe lista alianței BRICS PLUS se află nu mai puțin de 40 de state, susțin Xi Jinping și Vladimir Putin.

Summitul ţărilor emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) s-a deschis marţi la Johannesburg, iar în centrul discuţiilor se află extinderea blocului, care încearcă să îşi extindă influenţa politică şi economică la nivel mondial. Diviziunile dintre membri au reapărut însă chiar înaintea acestei dezbateri critice privind o potenţială extindere a grupului.

Aproape 40 de ţări au depus cereri de aderare sau şi-au exprimat interesul de a se alătura „Clubului celor cinci”, care produce un sfert din bogăţia mondială şi găzduieşte 42% din populaţia lumii.

„Acest lucru arată că familia BRICS câştigă în importanţă, statură şi influenţă în lume”, a subliniat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa la finalul primei zile a summitului, care se desfăşoară până joi. Cele cinci ţări sunt acum „motoare puternice de creştere globală”, a continuat el.

Tensiunile care au crescut în urma războiului din Ucraina şi rivalitatea tot mai mare a Beijingului cu Statele Unite au împins China şi Rusia să încerce să consolideze BRICS. Cele două puteri încearcă să folosească summitul din 22-24 august de la Johannesburg pentru a consolida grupul şi pentru a deveni o contrapondere la dominaţia occidentală în instituţiile globale.

„Chiar acum, schimbările mondiale se desfăşoară într-un mod cum nu s-a mai întâmplat niciodată, aducând societatea umană într-un moment critic”, a transmis preşedintele Chinei, Xi Jinping, la un forum de afaceri organizat cu ocazia BRICS.

„Cursul istoriei va fi modelat de alegerile pe care le vom face”, a mai spus el. Xi a lipsit însă de la eveniment, în ciuda prezenţei acolo a omologilor Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, a preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi a premierului indian Narendra Modi.

În timp ce o potenţială extindere a BRICS rămâne în suspensie, promisiunea grupului de a deveni un campion al lumii în curs de dezvoltare şi de a oferi o alternativă la o ordine mondială dominată de naţiunile occidentale bogate găseşte deja rezonanţă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.