Maria Grapini susține producătorii autohtoni de miere. Eurodeputatul PUSL a cerut Comisiei Europene intervenții ferme împotriva mierii falsificate!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, s-a remarcat prin numeroase luări de poziție în plenul și comisiile PE, dar prin cele de plan intern, prin susținerea producătorilor autohtoni de miere.

De altfel, recent, eurodeputatul Grapini, alături de mai mulți colegi din PE, a transmis Comisiei Europene, o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe tema acțiunilor Comisiei împotriva mierii falsificate.

Potrivit eurodeputatului Grapini și a colegilor săi, cele mai recente constatări ale acțiunilor coordonate la nivelul UE arată că 46 % din eșantioanele de miere importată par a fi falsificate și neconforme cu dispozițiile Directivei privind mierea.

În sprijinul afirmațiilor lor, eurodeputații susțin că falsificarea se realizează prin adăugarea de siropuri de zahăr, coloranți și alți aditivi, cu scopul de a reduce prețul, precum și de a ascunde adevărata origine geografică a mierii, prin falsificarea informațiilor de trasabilitate.

Mai mult, Maria Grapini și ceilalți colegi cosemnatari ai întrebării adresate CE consideră că această practică ține de concurența neloială, ceea ce pune în pericol sectorul apicol, parte integrantă a agriculturii europene, care are un rol principal în dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale, creând locuri de muncă și aducând contribuții importante la ecosistem.

Intervenția fermă a eurodeputatului Grapini și a colegilor săi a generat reacția comisarului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowsk. Astfel, comisarul Wojciechowsk a reamintit că, recent, Comisia a prezentat o propunere legislativă de modificare a Directivei privind mierea, care introduce indicarea pe etichetă a țării de origine pentru amestecurile de miere. Nu în ultimul rând, comisarul a punctat faptul că statele membre și țările terțe au fost invitate de către Comisia Europeană să intensifice controalele oficiale. De asemenea, Comisia va aloca resurse pentru dezvoltarea unor metode analitice validate la nivel internațional pentru a detecta mierea contrafăcută, a conchis Janusz Wojciechowsk.

De altfel, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, Maria Grapini a transmis mai multe scrisori deschise miniștrilor români ai Agriculturii, autosesizându-se asupra mai multor modificări legislative care dezavantajează producătorii români și cerând, în context, măsuri concrete de susținere a acestora.

De menționat faptul că europarlamentarul Grapini a fost prezentă la mai multe târguri apicole, ocazie cu care s-a întâlnit, de fiecare dată, cu asociațiile crescătorilor de albine din România și Banat, ascultându-le problemele și oferind suport și soluții aferente.

În discuțiile avute cu cei care se ocupă cu producerea mierii de albine, producătorii de miere s-au plâns de propunerea de modificare a legii apiculturii prin care ar putea fi sacrificată familia de albine Apis Mellifera Carpatica prin admiterea importului de alte rase. A fost abordată și problema pesticidelor în agricultură care omoară mii de familii de albine și nu în ultimul rând  cea privind contrafacerea mierii de albine, importuri contrafăcute și etichetarea falsă.

”Rasele străine, în condițiile țării noastre, nu pot depăși din punctul de vedere al calităților rasa românească Apis mellifera carpatica deoarece aceasta, trăind din generație în generație, de mii de ani, în condițiile de climă și floră caracteristice țării noastre, ca rezultat al selecției naturale, este cea mai bine adaptată acestor condiții, deci trebuie să ne orientăm numai pentru creșterea, înmulțirea și îmbunătățirea albinei noastre locale Apis mellifera carpatica. Produsele apicole autohtone sunt apreciate peste hotare, iar țara noastră se află pe primele locuri din Uniunea Europeană la producția de miere”, preciza Maria Grapini în urma discuțiilor avute cu apicultorii români.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.