Proces federal alegeri 2020 din SUA: Donald Trump cere recuzarea judecătoarei care va prezida alegerile!

Fostul preşedinte american Donald Trump a solicitat oficial, luni, recuzarea judecătoarei Tanya Chutkan – care ar urma să prezideze dezbaterile din procesul său federal pentru tentativele sale de a inversa rezultatul alegerilor din 2020 -, contestând imparţialitatea ei, informează marţi AFP.

Judecătoarea a fixat deja începutul procesului pe 4 martie, spre marea nemulţumire a avocaţilor lui Trump, favorit în alegerile primare republicane şi care cerea ca procesul să aibă loc în aprilie 2026, adică după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.

Donald Trump a denunţat decizia judecătoarei Chutkan, acuzând-o pe reţeaua sa Truth Social că îl „detestă”.

Înainte de a compărea în faţa instanţei, pe 3 august, pentru a pleda nevinovat, Trump a afirmat că singura sa vină a fost că „a contestat nişte alegeri trucate” şi că a atenţionat asupra unui „judecător injust”, aparent cu referire la judecătoarea Chutkan.

În sprijinul recursului lor, avocaţii săi citează afirmaţii ale magistratei din timpul audierilor de condamnare a unor participanţi la asaltul asupra Capitoliului, sediul Congresului, pe 6 ianuarie 2021.

În acea zi, sute de susţinători ai lui Donald Trump înfierbântaţi au încălcat acest sanctuar al democraţiei americane, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său Joe Biden.

„Judecătoarea Chutkan a sugerat, în legătură cu alte dosare, că preşedintele Trump ar trebui să fie urmărit şi închis”, afirmă avocaţii în cererea lor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.