Ministrul Boloș, avertizat de Comisia Europeană: România va pierde peste 4 miliarde de euro dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale și a spitalelor!

Avertisment foarte grav din partea Bruxelles în legătură cu lipsa reformelor privind pensiile speciale și fiscal-bugetare. Acesta este mesajul transmis de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș în legătură cu măsurile drastice pe care trebuie să le ia guvernul în următoarea perioadă. Nu vor fi singurii bani pierduți, a mai atenționat ministrul, referindu-se la sumele prevăzute pentru implementarea celor 26 de spitale.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a avertizat că, dacă reforma pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale, nu va fi făcută, România va pierde 1,4 miliarde de euro, sumă ce poate fi tăiată de Comisia Europeană. Pe lângă reforma pensiilor, România va mai pierde și alți bani europeni prevăzuți în PNRR, miliarde de euro, dacă nu ia și măsurile privind evaziunea fiscală și reformele fiscal-bugetare.

„Subiectul actual și de neîntârziat îl reprezintă „reforma pensiilor speciale, de care este condiționată o sumă de 1,4 miliarde de euro.

„Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR. Putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”, a mai declarat Marcel Boloș, potrivit News.ro.

Ministrul Finanţelor a precizat că sunt două programe pentru spitale, unul din PNRR, cu terrmen 31 august 2026 şi Programul Operational de Sănătate unde sunt 3 miliarde de euro, care înseamnă,tot, 26 de spitale şi care urmează să fie implementate până în decembrie 2029.

„Cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare. (…)

Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă. (…)

La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii. Nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a mai spus Marcel Boloș, potrivit News.ro.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.