Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vizită de lucru la Mureș. Termenul anunțat de ministru pentru finalizarea centralei de la Iernut și repornirea combinatului Azomureș!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vizitat, ieri, 22 septembrie, șantierul de la Iernut, unde compania națională Romgaz construiește o centrală pe gaze în ciclu combinat pentru producerea energiei electrice.

”Mă bucur că am reușit să deblocăm acest proiect extrem de important atât pentru companie, pentru minister, ca acționar majoritar al Romgaz, dar și pentru țară. Este primul proiect din surse clasice de energie început după 1990 ce se realizează în partea de vest a României. Până acum eram obișnuiți ca în sudul țării, în special, să se producă energie electrică și apoi să fie transportată spre consumatori, inclusiv cei din vestul țării, cu toate neajunsurile pe care le implică, de la consum propriu tehnologic mai ridicat, din cauza distanței, și până la riscuri privind siguranța în aprovizionare. Am promis că noua centrală se va finaliza până la sfârșitul anului viitor și suntem aici ca să vedem cum decurg lucrările. Sunt încântat să constat că lucrările au un ritm satisfăcător. Finalizarea noului obiectiv energetic este importantă atât pentru siguranța în aprovizionare a consumatorilor casnici și industriali, cât și pentru securitatea energetică a țării, dar și a regiunii. Să nu uităm că trebuie să-i ajutăm și pe frații noștri de peste Prut! România și Romgaz sunt și pot să devină furnizori și mai importanți de securitate, atât în ceea ce privește energia electrică, dar și în ceea ce privește gazele naturale.

Romgaz, prin filiala Depogaz Ploiești, a înmagazinat deja, pentru iarna care vine, 2,715 miliarde metri cubi de gaz. În total, cele două companii, Depogaz Ploiești și Depomureș Tg. Mureș, au, împreună, peste 3 miliarde mc de gaze înmagazinate pentru a trece cu bine iarna 2023 – 2024. Ceea ce înseamnă că peste 95% din capacitatea de înmagazinare este utilizată, adică ne-am depășit cu mult ținta asumată de Uniunea Europeană, de a avea depozitele pline în proporție de 90% la 1 noiembrie”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei centrale cu o capacitate instalată de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, în cadrul amplasamentului termocentralei existente la Luduș – Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Insolvența celor două companii a dus la o situație juridică extrem de complicată și la întârzieri în implementare. Termenul de finalizare a noii centrale a fost stabilit la 16 luni de la data ordinului de reîncepere a lucrărilor, dat pe 1 august 2023, printr-un nou contract cu firma spaniolă Duro Felguera. Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în anul 2013, de la producătorul de energie electrică și termică Elcen București, pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Romgaz, prin filiala Depogaz, deține o capacitate de înmagazinare de 2,92 miliarde mc (Bilciurești – 1,31 miliarde mc; Sărmășel – 0,9 miliarde mc; Urziceni – 0,36 miliarde mc; Ghercești – 0,25 miliarde mc; Bălăceanca – 0,05 miliarde mc; Cetatea de Baltă – 0.03 miliarde mc). La aceasta se adaugă o capacitate de 0,3 miliarde mc deținută de Depomureș.

Tot ieri, în vizită la Azomureș, ministrul Burduja a anunțat repornirea combinatului la peste 50% din capacitate. În prima parte a anului 2024, conducerea companiei vizează atingerea capacității maxime. “Repornirea Azomureș a fost așteptată de foarte multă lume. Pe de-o parte, este cel mai important agent economic privat din Mureș, ceea ce înseamnă dezvoltare economică și locuri de muncă. Pe de altă parte, este o veste bună pentru fermierii români, care vor avea din nou acces la produse de calitate din România, fără a fi nevoiți să apeleze la importuri,” a declarat Sebastian Burduja.

Tot ieri ministrul a anunțat că pentru hidrocentrala de la Răstolița, din județul Mureș, Hidroelectrica a finalizat negocierile cu Hidroserv și Hidroconstrucția, cele două companii urmând a finaliza investiția de îndată ce va fi obținut acordul de mediu, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali de evaluare a impactului. Investiția de la Răstolița a fost demarată în anul 1989 și este de mai mulți ani blocată la un stadiu de execuție de 95%, statul român investind deja peste 170 de milioane de euro pentru acest obiectiv.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.