Va pierde, după opt ani, partidul Lege și Justiție, puterea în Polonia?

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) la putere în Polonia s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică, potrivit unui sondaj IPSOS realizat la ieşirea de la urne, obţinând doar 200 de locuri, mai puţin de jumătate, din totalul de 460 de locuri ale parlamentului.

Partidul populist aflat la putere în Polonia este pe cale să piardă majoritatea parlamentară, în ciuda faptului că a obținut cea mai mare parte a voturilor în cadrul alegerilor de duminică, potrivit unui sondaj făcut la ieșirea de la urne.

Exit-pollul Ipsos a acordat partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) 36,8% din voturi, ceea ce s-ar traduce prin 200 de parlamentari în parlamentul cu 460 de locuri.

Cea mai mare alianţă de opoziţie, Coaliţia Civică (KO), de orientare liberală, ar urma să obţină 31,6% din voturi, ceea ce i-ar conferi 163 de locuri. Însă împreună cu coaliţia de centru-dreapta A Treia Cale şi cu Noua Stângă, care ar putea intra într-o coaliţie cu KO, ar obţine 248 de locuri, faţă de 212 locuri pentru PiS şi Confederaţia (extrema dreapta) împreună.

Liderul KO, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a promis să repare relaţiile Varşoviei cu Bruxellesul, care au fost tensionate de numeroase ciocniri pe teme precum independenţa justiţiei, drepturile LGBT şi migraţia.

„Democraţia a învins. Acesta este sfârşitul guvernului PiS”, a declarat duminică seara Donald Tusk, bucuros, în faţa membrilor de partid.

Criticii spun că, de la venirea la putere în 2015, PiS a sporit influenţa politică asupra instanţelor şi a transformat mass-media de stat în instituţii de propagandă. Aproximativ 110 miliarde de euro din fondurile UE alocate Poloniei au fost îngheţate din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat oficialilor reuniţi la sediul partidului din centrul Varşoviei că nu este clar dacă rezultatul de duminică se va traduce printr-un nou mandat. „Trebuie să avem speranţă”, a spus Kaczynski.

În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina vecină şi se prefigurează o criză a migranţilor, UE şi Washingtonul urmăresc îndeaproape votul, deşi atât PiS, cât şi opoziţia sa majoritară susţin rolul cheie al Poloniei, membră NATO, în furnizarea de sprijin militar şi logistic Kievului.

PiS a prezentat scrutinul ca pe o alegere între securitatea faţă de o migraţie neîngrădită, cu care susţine că opozanţii săi sunt de acord, şi o occidentalizare pe care o consideră contrară caracterului catolic al Poloniei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.