Israelul cere demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres!

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că atacurile îngrozitoare comise de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Guterres ar trebui să demisioneze, calificând discursul drept şocant. 

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Guterres ar trebui să demisioneze, calificând discursul drept „şocant”. El a spus că liderul ONU nu este potrivit pentru a conduce organizaţia, pentru că acest discurs arată că este „complet deconectat de realitatea din regiune şi priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas într-un mod distorsionat şi imoral”.

Şi ministrul israelian de externe Eli Cohen, care s-a aflat marţi la ONU, a declarat că refuză să se întâlnească cu Guterres şi că „nu este loc pentru o abordare echilibrată”.

Guterres a avertizat că situaţia din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai gravă. În remarcile făcute marţi, la New York, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, Guterres a cerut o încetare imediată a focului şi a avertizat că acest conflict s-ar putea extinde şi în alte părţi ale regiunii.

„Este important să recunoaştem, de asemenea, că atacurile comise de Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus timp de 56 de ani unei ocupaţii sufocante”, a spus Guterres, adăugând că palestinienii „şi-au văzut pământul devorat în mod constant de colonii şi afectat de violenţă”.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU a precizat că „nemulţumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas”. El a adăugat, pe de altă parte, că nici poporul palestinian nu ar trebui să fie pedepsit colectiv pentru atacurile Hamas. Prin urmare, potrivit lui Guterres, toate părţile implicate în conflict ar trebui „să aibă o grijă constantă în desfăşurarea operaţiunilor militare pentru a cruţa civilii” şi le-a cerut „să respecte şi să protejeze spitalele şi să respecte inviolabilitatea instalaţiilor ONU care adăpostesc peste 600.000 de palestinieni”.

Guterres a calificat drept „profund alarmante” intensificarea loviturilor Israelului asupra Fâşiei Gaza, în condiţiile în care „nivelul victimelor civile şi distrugerea în masă a cartierelor continuă să crească”.

Guterres a subliniat că ajutorul livrat în Gaza nu corespunde nevoilor enorme ale acesteia, inclusiv rezervele de combustibil care sunt pe cale să se epuizeze „în câteva zile”.

Secretarul general al ONU a reiterat apelul său pentru „o încetare imediată a focului din motive umanitare”, o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian şi eliberarea imediată a tuturor ostaticilor „fără condiţii”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.