Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar!

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii. În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală.

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 2 septembrie. Legea nu specifică o sancțiune clară în acest caz, dar va fi înființată o comisie care să cerceteze acuzațiile. Oricine poate sesiza posibile fapte de abateri disciplinare, iar sancțiunile încep de la avertisment, se pot cumula și pot duce până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Tot în lege se specifică faptul că profesorul „are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”.

Părinţii au ajuns să plătească mii de lei pe lună pentru meditaţiile unui elev, mai ales dacă vorbim despre examenele naţionale. Părinţii cu copii în clasa a VIII-a sau a XII-a ajung să plătească 2.000 – 3.000 de lei pe lună pentru aceste meditaţii. Potrivit ANAF, profesorii încasează în decursul unei luni şi până la 10.000 de lei, mai ales în Capitală, dacă vorbim doar despre acest business, al meditaţiilor.

În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației, adică din decembrie 2023, se înființează Registrul declarațiilor de interese, prin ordin de ministru, pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă.

Intrarea în vigoare a noii legi a Educației aduce mai multe modificări în legătură cu activitatea profesorilor la orele de curs. Profesorii care oferă meditații elevilor lor vor putea fi supuși unui proces disciplinar, riscând chiar să fie concediați. Impunerea unei astfel de hotărâri are scopul de a promova un mediu școlar echitabil. Și de a evita orice formă de discriminare sau favoritism în educație.

În noua lege a Educației nu este stabilită exact care este măsura care trebuie luată în cazul în care cadrele didactice încalcă această regulă. În schimb, este stipulat faptul că se va înființa o comisie specializată care va investiga acuzațiile, în cazul în care acestea există. Astfel, oricine poate denunța acest tip de abatere. Iar sancțiunile pot să varieze de la avertisment până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al profesorului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.