SUA a aprobat o vânzare de tancuri de peste 2,5 miliarde de dolari către România!

Washingtonul a aprobat, joi, o vânzare de tancuri în valoare de 2,53 miliarde de dolari către România, aliat al NATO și vecin al Ucrainei aflate în război, potrivit anunțului făcut de Pentagon. Conform legii, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România iar Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării a notifică oficial Congresul, care trebuie acum să ratifice acordul de vânzare.

Această tranzacție „va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale SUA prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO”, a precizat într-un comunicat Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA), responsabilă de vânzările de arme în străinătate, relatează AFP și Reuters.

Acesta va „îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind o forță credibilă capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO”, continuă comunicatul.

Reamintim că, în aprilie 2023, Ministerul Apărării Naționale a trimis Parlamentului pentru aprobare cererea oficială pentru cumpărarea a 54 de tancuri Abrams din SUA. La acel moment, Ministerul Apărării nu a menționat suma aproximativă a tranzacției.

O lună mai târziu, tranzacția a fost aprobată de Parlament. A fost nevoie de aprobarea Legislativului deoarece e vorba despre o achiziție de peste 100 milioane euro. Programul de achiziție ar urma să înceapă în acest an.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Statele Unite și-au intensificat programele de ajutor și livrările de arme către Kiev și aliații săi din NATO.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.