Erdogan, un nou discurs extrem de dur la dresa lui Netanyahu și a Israelului

Preşedintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că Israelul este un „stat terorist” care comite crime de război şi încalcă dreptul internaţional în Gaza şi a afirmat că premierul israelian, conservatorul Benjamin Netanyahu, „e pe ducă”, transmite Reuters.

„O spun deschis că Israelul este un stat terorist. Alţii spun că Hamas este o organizaţie teroristă. Hamas a participat la alegeri şi le-a câştigat în Palestina. Israel şi Statele Unite le-au furat apoi drepturile”, a susţinut Erdogan, într-un discurs în faţa grupului parlamentar al partidului său, formaţiunea islamistă AKP.

Şeful statului turc a apreciat totodată că sfârşitul lui Netanyahu este aproape şi că atacurile israeliene în Gaza reprezintă un genocid.

Totodată, Erdogan i-a cerut lui Netanyahu să anunţe dacă Israelul are sau nu arme nucleare.

El a cerut ca liderii israelieni să fie judecaţi pentru crime de război la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga şi a reiterat opinia sa – şi poziţia Turciei – că Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un partid politic care a câştigat alegerile în trecut.

Spre deosebire de Turcia, aliaţi ai acesteia din NATO precum Marea Britanie şi Statele Unite, dar Uniunea Europeană şi unele state arabe consideră că Hamas este un grup terorist. Ankara îi găzduieşte pe unii membri ai Hamas şi susţine o soluţie cu două state pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

„Prin sălbăticia cu care bombardează civilii – pe care i-a forţat să îşi părăsească locuinţele – în timp ce aceştia se mută, se foloseşte literalmente terorismul de stat”, a declarat Erdogan în Parlament, referindu-se la Israel. „Spun acum, cu inima împăcată, că Israelul este un stat terorist”, a conchis liderul de la Ankara.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.