Economistul Javier Milei va fi următorul preşedinte al Argentinei

Economistul ultraliberal Javier Milei va fi următorul preşedinte al Argentinei, în urma victoriei sale răsunătoare în alegerile prezidenţiale, care deschid o perioadă de incertitudine pentru a treia economie a Americii Latine, căreia îi promite o terapie de şoc, relatează AFP.

Milei, un politician „anti-sistem” care se opune peroniştilor şi liberalilor aflaţi la putere în Argentina de 20 de ani, l-a devansat cu peste 11 puncte pe ministrul centrist al economiei, Sergio Massa. El a obţinut 55,6% din voturi, faţă de 44,3% pentru contracandidatul său, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, după numărarea a 99% din voturi.

Preşedintele ales, în vârstă de 53 de ani, care îşi va prelua mandatul la 10 decembrie, a promis în discursul său de victorie să „pună capăt decadenţei” şi să „reconstruiască Argentina”, avertizând în acelaşi timp că nu vor exista „jumătăţi de măsură”.

„Aceasta este o noapte istorică pentru Argentina”, a declarat el în faţa a câteva mii de susţinători care jubilau în faţa sediului său de campanie din Buenos Aires.

„Ne confruntăm cu probleme monumentale: inflaţia (143% într-un an, n.r.), stagnarea, absenţa unor locuri de muncă reale, insecuritatea, sărăcia şi mizeria”, a enumerat preşedintele ales. „Nu există loc pentru jumătăţi de măsură”, a avertizat cel care, de doi ani, pledează pentru reduceri ale cheltuielilor publice într-o economie patologic supraîndatorată, cu 40% din populaţie sub pragul sărăciei.

El şi-a reiterat hotărârea de „a pune ordine în conturile bugetare şi de a rezolva problemele Băncii Centrale”, instituţie despre care a spus că vrea să o „dinamiteze”.

Amploarea victoriei a fost o surpriză. Sondajele îi dădeau un uşor avantaj lui Milei, dar mulţi analişti preziceau un rezultat „la limită”, la un scrutin la fel de tensionat şi de indecis ca oricare altul din cei 40 de ani de la revenirea la democraţie, cu două proiecte extrem de antagoniste.

Pe de o parte, Massa, ministru al Economiei de 16 luni, a promis un „guvern de unitate naţională” şi o redresare economică treptată, păstrând statul social, esenţial pentru cultura argentiniană.

Împotriva sa s-a aflat outsiderul Milei, un „anarho-capitalist” autointitulat şi polemist de televiziune care a apărut în politică în urmă cu doi ani, hotărât să „sfâşie” „statul inamic” şi să dolarizeze economia.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.