Descoperă asemănările principale dintre poker și afaceri

Între poker și domeniul afacerilor există câteva asemănări principale. Elementul de risc este prezent în ambele domenii, iar la final pot apărea și recompensele. Pokerul este și despre a-ți cunoaște adversarii, așa cum în afaceri trebuie să-ți cunoști competitorii. Și punctele slabe pot fi exploatate atât în afaceri, cât și în poker.

Când joci poker, vei avea întotdeauna un element de risc, mai ales atunci când joci pe bani reali și la mijloc este și o miză financiară; presiunea își va spune cuvântul și automat vor apărea riscuri. În poker, abilitățile tale trebuie să fie mai bune decât ale oponenților, la fel și în afaceri.

În poker există un concept cunoscut sub numele de Expected Value (EV). Pe baza calculelor, îți dai seama care sunt șansele de câștig pe care le ai într-o anumită mână. Îți poți da seama cum te situezi și ce strategie trebuie să adopți. Cunoscând acest aspect, poți lua decizii fiind mai informat și poate rezultatul va fi pe placul tău.

Un element similar se aplică și în afaceri. Este indicat să știi când să insiști pe o idee sau să renunți la ea dacă nu există ceea ce poate fi asemănat cu Expected Value. Acesta este și unul dintre motivele pentru care multe afaceri aflate la început de drum nu au succes. Nu își dau seama care este EV-ul lor. În poker și în afaceri există costuri. Important este să le cunoști, să îți dai seama de unde poți obține plusvaloare. Dacă ignori acest aspect, s-ar putea să nu ai succes pe termen lung.

Cunoaște-ți concurenții

Când joci poker, un aspect important este să îți cunoști adversarii. Nu este suficient să te raportezi strict la jocul tău, ci trebuie să încerci să îți dai seama cine sunt adversarii tăi, ce abilități au, care este nivelul lor și cum poți să îi speculezi. De menționat faptul că unele platforme de poker online îți permit să adaugi notițe la jucători, astfel încât data viitoare când joci în compania lor să ai o idee despre ce gen de jucător este în fața ta.

Există o vorbă veche în poker care spune că dacă nu îți dai seama în 30 de minute care este cel mai slab jucător de la masă, înseamnă că tu ești acela. Fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău și încearcă să speculezi slăbiciunile adversarilor. Iar dacă joci live, privește cu atenție și la gesturile adversarilor, la mimica lor, pentru că îți poți face o idee când au o mână mai slabă sau una mai bună. Cunoașterea adversarilor te va ajuta și în tentativa de a face blufuri.

La fel se întâmplă și în afaceri. Încă dinainte să începi afacerea, ai nevoie de un studiu de piață care să analizeze și principalii competitori. Să vezi cum se poziționează, care sunt avantajele produselor lor, care sunt punctele mai puțin bune și cu ce poți să vii în plus. Iar după ce intri pe piață, trebuie să fii mereu atent la competitori pentru a afla cum gestionează anumite momente sau pentru a-ți da seama ce poți îmbunătăți la produsele ori serviciile tale.

Cunoaște-te la perfecție

Fie că vorbim despre poker, fie despre domeniul afacerilor, realismul este esențial. De multe ori, când joci poker, s-ar putea să ai o idee prea bună despre nivelul tău, să consideri că ești foarte bun și că este dificil să te oprească cineva. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când ai o serie bună și există riscul să te ia valul. Din acest motiv, realismul este foarte important. Este bine să îți găsești echilibrul, să te cunoști la perfecție, să îți dai seama ce îți face bine și ce îți face rău. Așa cum apar momentele bune, la fel de bine pot apărea și cele mai puțin bune. Dar cunoscându-te, vei reuși să treci mai ușor peste ele.

Deloc surprinzător, aceste principii se aplică și în afaceri. Sunt foarte rare cazurile când o afacere nu întâmpină niciun obstacol din momentul lansării. Este ceva normal să mai apară și dificultăți. De aceea, este bine să ai strategii de rezervă, să găsești soluții, să rămâi echilibrat și să privești imaginea de ansamblu. Dacă treci prea repede de la o extremă la cealaltă, nu îți va fi ușor. Echilibrul este esențial în afaceri, așa cum este și în poker. Între aceste domenii sunt numeroase asemănări, dar și satisfacții.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.